Santi Vidal ha declarat durant poc més de mitja hora davant el jutge d'instrucció 13 de Barcelona per les manifestacions que va fer en diverses xerrades i conferències sobre els preparatius de les estructures d'estat.

Vidal, que només ha respost les preguntes de la seva advocada Olga Tubau, ha exposat que les declaracions les va fer en el context de diverses conferències polítiques on explicava temes futuribles, però que en cap cas eren reals, sinó que eren temes que es discutien per a un "futur Estat", segons ha pogut saber El Nacional de fonts judicials.

En una conferència del 24 de novembre del 2016 Santi Vidal va dir: “El Govern de la Generalitat de Catalunya té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal perquè està protegit per la llei de bases de dades del govern espanyol. Però tontos no som, perquè ja sabem que no ens les facilitaran de manera voluntària".

Santi Vidal ha admès al jutge que el que va dir no es corresponia amb la realitat, sinó que era un plantejament de treball, una hipòtesi de futur en el cas que s'acabés assolint la independència. Fonts judicials expliquen que les explicacions de l'exsenador d'ERC eren una "interpretació dialèctica atrevida on s'afirmen coses que no són concretes", i afirmen amb rotunditat que "no eren certes". Vidal va dimitir l'endemà de fer-se públiques les declaracions i el vicepresident Oriol Junqueres va negar en tot moment que tot allò que va explicar Santi Vidal fos verídic. 

Durant l'interrogatori el jutge no ha definit els delictes contra Vidal, però sí que s'ha remès a la querella que inicia el procés i que imputa 8 delictes: malversació de fons públics, revelació de secret, infidelitat en la custòdia de documents, prevaricació, provocació, conspiració o proposició per a la sedició o rebel·lió i contra la pau i la independència de l'Estat. I tot i que ha concretat que la causa queda cenyida a la querella original, ha dit que té a veure "amb això del referèndum", apuntant a la causa general en què s'ha convertit el cas. 

La declaració, tensa, per part dels advocats i el jutge, ha tingut moments pujats de to per les preguntes insistents dels advocats sobre l'objecte d'aquesta causa que va començar a partir de les declaracions de Santi Vidal i que ha acabat amb 30 investigats, alguns d'ells per rebel·lió.

La declaració de Carles Viver i Pi-Sunyer 

De la declaració de Carles i Pi-Sunyer l'únic que ha transcendit és que també li imputen tots els delictes de la querella. El que va ser president del consell de la Transició Nacional ha explicat les funcions que tenia i que, bàsicament, s'encarregava de redactar propostes. Ha relatat tota la seva trajectòria en diferents institucions.

Viver Pi-Sunyer ha respost totes les parts menys l'acusació particular representada per VOX. Ha arribat a la Ciutat de la Justícia per declarar davant el jutge d'instrucció 13 que el manté imputat des de fa un any, minuts abans de les 16 hores.

Les arribades 

Carles Viver Pi-Sunyer ha arribat poc abans de les 17h de la tarda acompanyat pel seu advocat Fermín Morales i ha entrat per la porta del davant de la Ciutat de la Justícia.

L'exjutge i exsenador Santi Vidal ha entrat, minuts abans de les 16h, per la porta del darrere i després ha sortit a saludar els mitjans de comunicació. "Em trobo bé. Estic tranquil", ha dit. I després de saludar un grup de senadors d'ERC que ha vingut a donar-li suport, ha entrat amb la seva advocada Olga Tubau.

Santi Vidal, que està suspès de la magistratura, ha demanat tornar a reincorporar-se. La suspensió per haver-se implicat en una suposada Constitució catalana acabava al març. Ara s'haurà de veure si el Consell General del Poder Judicial l'accepta de nou tot i estar imputat i pendent d'un procés judicial.

Diumenge el jutge va comunicar als 5 investigats que van declarar que també estaven acusats de rebel·lió.

 

Una causa general

Més d'un any ha hagut de passar perquè el jutge d'Instrucció 13 de Barcelona citi el principal imputat que va fer obrir la macrocausa contra l'1 d'octubre i que ha derivat en fins a 30 imputats i nombrosos informes i material que han servit per acusar els membres del Govern i de la Mesa investigats pel Tribunal Suprem.

El 16 de gener de l'any passat van sortir a la llum les declaracions que l'exsenador d'ERC va fer en un acte públic sobre com es preparava el camí cap a la república. En una conferència del 24 de novembre del 2016 Santi Vidal va dir: “El Govern de la Generalitat de Catalunya té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal perquè està protegit per la llei de bases de dades del govern espanyol. Però tontos no som, perquè ja sabem que no ens les facilitaran de manera voluntària".

Vidal explicava que hi havia pactats fons d'inversió internacionals per valor de 200.000 milions d'euros per si l'Estat espanyol deixava d'aportar recursos a Catalunya en la culminació del procés i que existeixen 400 milions d'euros camuflats als pressupostos per crear estructures d'Estat.

A més l'exsenador i exjutge va dir que el Govern sabia les tendències dels magistrats de Catalunya i que en funció d'això en faria una tria: "Dels 801 jutges espanyols a Catalunya sabem perfectament quins comparteixen els nostres somnis i ideals. Sabem perfectament quins es quedaran i quins se n'aniran. Tenim perfectament dissenyada l'estructura judicial de la República. Per a l'endemà ja sabem amb quins jutges podem comptar”.

 Això va posar en marxa tota la maquinària judicial. La Fiscalia presenta la querella que entra al jutjat de guàrdia i el jutge del 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, l'admet. Després n'entra una altra VOX, que acaba desestimada. Però el cas ja està en marxa i desemboca en declaracions de diversos alts càrrecs a la caserna de la Guàrdia Civil el juliol passat, i després en les detencions del 20 de setembre. A partir d'aquí tot es precipita cap a una causa general on ja no només s'investiguen les declaracions de Vidal, sinó tots els preparatius del referèndum. Les escoltes telefòniques, algunes començades a fer abans del permís judicial, munten una teranyina on queden enganxats càrrecs de confiança i els cervells del referèndum de l'1 d'octubre. 

D'aquesta investigació és d'on surt també l'informe sobre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart investigats per sedició per l'Audiència Nacional. Les proves contra membres del Govern investigats pel Suprem surten dels escorcolls també de la causa del 13, que ara imputa el delicte de rebel·lió als 30 investigats i que es trepitja amb les investigacions del Tribunal Suprem.

Caldrà veure, si com vol la Fiscalia, finalment tot el cas salta a Madrid, perquè ara mateix hi ha incompatibilitat de jutjats per investigar el mateix delicte en uns mateixos fets.