"Hem d'aconseguir que la independència sigui el motor aglutinador del desig de canvi a Catalunya". Aquest és un dels objectius que el Govern tenia previstos per tirar endavant amb una Declaració Unilateral d'Independència (DUI), segons publiquen El Mundo, ABC, El País i La Vanguardia, que afegeixen que, entre els reptes dels de Carles Puigdemont, també hi ha "sumar majories, inspirar confiança i treballar amb garanties".
Els diaris citats es basen en uns suposats documents confiscats per la Guàrdia Civil el 20-S a casa del secretari general d'Economia, Josep Maria Jové, dia en què va ser detingut per la policia espanyola. El País apunta que el document no té data, però assegura que marca el camí establert per JxSí després de les eleccions del 27-S.
També assenyalen que, segons el text, "el moment quan hi hagi una clara determinació ciutadana a donar-li suport i a implicar-se activament i amb complicitat internacional, s'ha de començar d'una manera conservadora incrementant gradualment el nivell de conflictivitat segons la resposta de l'Estat, sota el lideratge i amb coordinació de tots els actors implicats i sense cap gènere de dubte d'accions i calendaris".
Desestabilitzar l'Estat
Sota la convicció que "la declaració unilateral d'independència generarà un conflicte que, ben gestionat, ens pot dur a l'Estat propi", els documents també apunten que "cal engrescar la gent en el projecte independentista potenciant les múltiples iniciatives ja existents".
D'aquesta manera, "la ciutadania votarà independència de forma majoritària si està convençuda que serà millor i del què serà millor" i, tot i que tenen clar que "el govern d'Espanya no reconeixerà el dret a fer un referèndum", asseguren que "si ho veu tot perdut ens el farà perquè perdem".
El document acaba amb una diapositiva, titulada "Resum executiu", on s'hi poden veure uns ous i altres imatges amb les frases "si volem fer truites, hem de trencar els ous"; "els ous s'han de trencar quan l'oli estigui calent", "el Rei va nu", "l'única data bona és la que ens dóna l'èxit", "no hi ha camins curts, no hi ha camins màgics" i "hi ha molts camins que duen al fracàs... I només un que duu a l'èxit".
Inacció flagrant
L'atestat elaborat per la Guàrdia Civil i entregat a l'Audiència Nacional dins la causa per sedició contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, acusa el cos "d'inacció flagrant" durant el dispositiu del dia del referèndum. Aquest informe, de 300 pàgines, recull material, vídeos i imatges que analitzen l'actuació del cos durant l'1-O.
L'atestat diu que "lluny de complir-se les ordres de Trapero van derivar en una inacció flagrant devent ésser la resta de forces i cossos de seguretat els que van haver d'actuar activament per evitar la celebració del referèndum".
L'informe policial diu que la resta de cossos "no tenien prou efectius" i que els era "impossible" abastar tot el territori català. La Guàrdia Civil també creu que l'actuació dels Mossos "va posar de manifest que la seva tasca era la de no actuar i, en tot cas, arribar a obstaculitzar l'actuació de la resta de policies".