Els dos comandaments que han declarat avui a la Ciutat de la Justícia acusats de les càrregues de l'1-O, un inspector i un sotsinspector que van supervisar part de l'operatiu a l'escola Mediterrània, les Escoles Pies Sant Antoni i l'Institut Pau Claris, han negat que hi hagués ordres explícites per carregar. També han dit al jutge que no van veure cap actuació desmesurada.

L'inspector, a la foto de la portada, amb mànigues de camisa, que pertany a una de les comandàncies de Madrid, ha explicat que ell només va donar una instrucció prèvia que "si no podien realitzar el que els havien encomanat, carreguessin". També ha explicat que no els calia cap ordre específica per treure la porra i que els manifestants tenien una "actitud hostil".

No hi havia ordres concretes. Això és el que han declarat els dos comandaments investigats. Només tenien una directriu: que havien de requisar el material i que ho havien de fer ràpid. I això és el que suposadament hauria comportat que entressin a les escoles per la força.

Admeten reunions prèvies entre els inspectors on la premissa era que calia actuar amb celeritat.

Els dos comandaments han declarat que no van veure cap situació irregular, que és possible fer servir la porra vertical contra la cara. La declaració textual ha estat: "Depenent del nivell d'agressivitat es pot colpejar a la cara".

També han admès que no es va fer l'avís de càrrega perquè no tenien megàfon.

Qui donava les ordres?

Doncs encara no se sap. Cap dels dos comandaments ha volgut concretar qui donava les ordres. Només han explicat per primer cop que hi havia una "direcció d'unitat d'intervenció" que donava ordres per ràdio. Però no han identificat qui donava les ordres exactament.

Ells rebien sobre el terreny les ordres per ràdio d'un funcionari que els traslladava les ordres "de la superioritat". Tampoc han concretat qui és aquesta superioritat. De fet, no existeixen gravacions de les converses policials, per tant, hi ha una mena de tall que blinda els comandaments superiors.

L'escola Mediterrània

Sobre el cop de porra al cap d'una dona que hi va haver al col·legi Mediterrània, l'inspector ha arribat a qüestionar que fos sang. S'ha referit a "presumpta sang" o "pot ser pintura vermella".

ferida escola mediterrània 1-O - ACN

El sotsinspector, que ha declarat el primer, i que ha vingut expressament de Sevilla, ha dit que complien ordres però que ningú els va ordenar explícitament carregar. Ha explicat que l'ordre era requisar urnes i que havien d'entrar als locals en formació i que no tenien ordre de com intervenir exactament.

El sotsinspector, a la foto amb americana blava, no ha donat gaires detalls sobre qui són els seus caps, només s'ha referit al cap de grup i al coordinador de nucli.

El policia ha declarat acusat de donar un cop de porra al cap a una votant de l'escola Mediterrània. No s'ha reconegut en les imatges d'aquesta càrrega i a més ha explicat que el CNP no té normalitat per utilitzar la porra. Els protocols policials determinen que els cops no poden ser mai de cintura cap amunt i que està prohibit colpejar al cap.

On sí que s'ha reconegut ha estat en les imatges de l'escala de l'institut Pau Claris. Es veu clarament com llança una dona, però el sotsinspector ha explicat al jutge que va caure a causa de la força i la inèrcia que va fer quan ell va intentar aixecar-la del terra. També ha negat tocaments als pits.

Els policies han respost només a les preguntes del jutge i el fiscal.