Primeres declaracions judicials dels encausats pel tall de l'AP-7 a Salt convocat pel Tsunami Democràtic el 12 i 13 de novembre passat. El jutjat d'instrucció 3 de Girona ha citat a declarar avui i demà un total de 24 investigats per un delicte de desordres públics per participar presumptament en la protesta. A més, hi ha 196 persones investigades pendents de declarar davant els jutjats pel tall a la Jonquera.

Unes 150 persones s'han concentrat davant els jutjats per denunciar "la voluntat de venjança" de l'Estat en obrir una nova causa contra l'independentisme i per solidaritzar-se amb les persones encausades que hi han anat a declarar. L'advocat de la defensa dels investigats, Benet Salellas, ha explicat que van identificar una seixantena d'activistes i ha assegurat que defensaran que tallar carreteres és un acte legítim de protesta.

La investigació judicial pels talls de l'AP-7

Dos jutjats investiguen les mobilitzacions convocades pel Tsunami Democràtic a les comarques gironines que van bloquejar la frontera els dies 11, 12 i 13 de novembre passat tallant l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) i a Salt. El jutjat d'instrucció 3 de Girona, que porta la investigació del tall de Salt i ha obert diligències contra una seixantena de persones, ha citat a declarar dotze activistes aquest dimecres, i dotze més el dijous; i el jutjat d'instrucció 4 de Figueres, que investiga 196 persones més per participar presumptament en el tall de la Jonquera, cita a declarar els primers encausats divendres al matí.

Tall a la Jonquera convocat per Tsunami Democràtic el novembre de 2019. / Mireia Comas

Segons ha concretat l'advocat dels encausats, Benet Salellas, entre els investigats citats a declarar aquest dimecres n'hi ha alguns que s'acullen al seu dret a no declarar, d'altres que ho fan només a preguntes de la defensa i hi ha qui ha optat per no presentar-se als jutjats. Unes "posicions processals diverses" que, segons Salellas, tenen "en comú" rebutjar l'acció de la justícia i defensar "la legitimitat del dret a la protesta".

Salellas ha criticat que aquestes dues investigacions són un "exemple perfecte" de la cooperació policial i judicial per perseguir l'independentisme perquè entre les dues investigacions hi ha atestats amplis i exhaustius dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per identificar les persones que participaven en les protestes. "Hi ha molt a discutir sobre la participació d'aquestes persones citades però, més enllà d'això, el que plantegem és defensar la legitimitat de l'acció de protesta no violenta tallant carreteres", ha dit l'advocat.

Concentració de suport als investigats

Des de les cinc de la tarda, més d'un centenar de persones s'han concentrat aquest dimecres a les portes del jutjat en suport a les persones investigades que havien de declarar. Entre els concentrats, hi havia representants de diversos partits polítics i entitats a favor dels drets i les llibertats.

Està previst que demà es repeteixin les concentracions davant dels jutjats de Girona en solidaritat amb les persones que estan citades a declarar aquest dijous.

El paper de Tsunami Democràtic en les investigacions judicials

Tsunami Democràtic va trencar el silenci a mitjans de juliol, després de prop de vuit mesos sense saber-se'n res. Ho va fer dos dies després de conèixer-se que el jutjat d'instrucció número 4 de Figueres citaria a declarar 196 investigats pel tall que va bloquejar la frontera els dies 11 i 12 de novembre del 2019 en protesta per la sentència al procés. 

En un missatge a Telegram, Tsunami Democràtic oferia el seu suport econòmic i tècnic a les persones investigades, denunciades o sancionades a conseqüència de les accions convocades. 

Tot i que de moment s'han citat a declarar prop de 200 persones, segons Alerta Solidària la xifra de persones encausades podria arribar a 300.

 

Imatge principal: Concentració als jutjats de Girona en solidaritat amb les persones investigades que han estat citades a declarar. / ACN