El Ministeri de Defensa concedirà ajuts de 1.000 euros als reclutes que van lluitar entre 1957 i 1959 al conflicte de l'antiga colònia espanyola d'Ifni, impulsada sota el règim dictatorial de Francisco Franco. L'enfrontament que es va produir en aquesta ciutat, ubicada al Sàhara marroquí, és coneguda com la "guerra oblidada".

En un projecte de reial decret, recentment informat al Consell d'Estat i que encara ha de ser aprovat pel Consell de Ministres, Defensa reconeix amb aquests ajuts els reclutes que "complint amb el règim de servei militar obligatori van ser integrats a unitats expedicionàries de les Forces Armades destacades al territori d'Ifni-Sàhara". És un reconeixement, doncs, a la seva "entrega i sacrifici".

"Aquests ajuts tenen un interès humanitari i social a causa dels esforços i sacrificis que aquestes persones van fer durant la campanya" i "suposen un deure de gratitud envers elles i amb els seus familiars", detalla el projecte de reial decret. Els ajuts, indica Defensa, es concediran prèvia sol·licitud, per una sola vegada i de manera directa, "valorant l'interès social i humanitari pels esforços i sacrificis" d'aquests reclutes.

El Ministeri té ja un llistat provisional de participants en la contesa i als ja inscrits, detalla el projecte de decret, se'ls reconeix el dret a sol·licitar els ajuts sense necessitat de presentar la documentació ja aportada. 

Si el beneficiari hagués mort, ja que cal tenir en compte que els reclutes que van participar en aquest conflicte tindran, com a mínim, uns 80 anys, podran beneficiar-se de l'ajuda els seus hereus i "es repartirà segons allò establert en les darreres voluntats del causant o en la normativa aplicable en cada cas". Ara bé, les ajudes estan limitades fins als 367.210 euros, almenys per aquest any.

'La guerra oblidada'

El conflicte va tenir lloc a la petita colònia espanyola d'Ifni, que es trobava enclavada davant les Canàries, al sud del Marroc, abans de la incorporació del Sàhara al Marroc. Anomenada per alguns historiadors "la guerra oblidada", es va originar a causa de l'aixecament de l'Exèrcit d'Alliberament Marroquí, que havia lluitat per la independència del país contra els francesos. Un cop aconseguida la independència, una part d'aquest exèrcit es va dedicar a conquerir les possessions espanyoles al nord d'Àfrica, entre les quals la mateixa ciutat d'Ifni.

L'enfrontament armat en aquesta ciutat es va saldar amb el balanç de més de 300 militars morts, prop de 600 ferits i uns 80 desapareguts, segons diversos historiadors. També va originar que Marroc i Espanya firmessin els acords de Cintra, pels quals la dictadura franquista entregava a Rabat el cap Juby i el riu Draa, però no la ciutat d'Ifni, la qual Espanya va controlar fins al 1969, quan l'ONU va instar les autoritats espanyoles a descolonitzar la ciutat i el Sàhara Occidental

El Sàhara Occidental, però, i al contrari del que va passar amb Ifni, no va ser mai descolonitzat. Espanya va mantenir el control fins al 1975, any en què Franco va morir i es va produir la Marxa Verda per part del Marroc. Aquell any també es va firmar l'Acord Tripartit de Madrid, on Espanya, Marroc i Mauritània exposaven les seves intencions. Es va fer cas omís, però, a la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, fet que va portar a un conflicte armat entre el Marroc i el Front Polisario que encara dura i que, ara fa pocs mesos, es va reactivar.