El Ministeri de Defensa no pensa actuar contra els militars colpistes retirats que han demanat aquest divendres en un manifest acabar amb el nou president, Pedro Sánchez, i convocar noves eleccions. Segons informa el diari El País, Defensa no ha volgut fer comentaris sobre l’assumpte i, de fet, ni tan sols pensa actuar perquè —segons diuen fonts del ministeri citades per El País— els militars que signen el manifest colpista ja no tenen relació amb l’exèrcit espanyol. El govern espanyol té pendent una reforma per privar de l’uniforme els comandaments retirats que perjudiquin la imatge de les Forces Armades.
D’acord amb El País, en ser militars retirats, Defensa no pot arrestar-los ni sancionar-los, però el diari apunta que sí que els podria prohibir l’ús de l’uniforme, perquè firmant el manifest estarien vinculant les Forces Armades amb una opció política, afectant així la imatge de neutralitat de la institució. La Llei de la carrera militar permet als militars jubilats continuar vestint l’uniforme “en actes militars i socials solemnes”. Si un militar en actiu fes el que van fer aquest divendres els militars retirats, Defensa els podria expulsar de l’exèrcit i no podrien vestir mai més l’uniforme.
D’altra banda, el president de l’Associació Professional de Sotsoficials de les Forces Armades, Miquel Peñarroya, ha manifestat en declaracions a RAC 1 que els militars que signen el manifest formen un grupuscle sense cap capacitat d’influència. Ara bé, ha admès que pronunciaments com aquest perjudiquen l’exèrcit espanyol. “Fan mal al cos, però cal pensar que són 50 persones a les quals se les ha donat un protagonisme que no tenen. Com més atenció els hi posem al damunt, més gran els hi estem fent la foguera. Creiem que fer un contramanifest seria contraproduent”, ha remarcat.
El manifest justifica el cop per defensar la Constitució
El manifest, al qual s'ha adherit l'Associació de Militars Espanyols (AME), s'ha fet públic aquest divendres després que Sánchez hagi pres possessió del seu càrrec, i justifica la seva petició amb l'article 8.1 de la Constitució que, en relació amb les Forces Armades, té la missió de "defensar l'ordenament constitucional", que veuen en "greu perill per la falta d'independència judicial". Segons va publicar El País, darrere dels signats hi ha militars que formaven part del polèmic grup de WhatsApp La XIX de l'Aire, on es proposava afusellar fins a 26 milions d'espanyols. El diputat de Sumar, Íñigo Errejón, va ser un dels primers a carregar contra el manifest i va demanar adoptar "mesures contundents i exemplars" contra els implicats.
En el text, els militars retirats, que es declaren "preocupats per l'esdevenir d'Espanya", denuncien l'"assetjament de l'Estat de Dret en copar el poder Executiu la majoria dels òrgans judicials", la qual cosa "anul·la la independència del poder judicial i la separació de poders".