Nou pas enrere del govern espanyol. Després que ahir se sabés que el Ministeri de Defensa havia decidit que l'Exèrcit no participés més al Saló de l'Ensenyament, aquest dilluns la ministra ha anunciat que sí que serà a la fira, que se celebrarà del 20 al 24 de març de 2019 a Barcelona.

La ministra Margarita Robles ha assegurat que és "incorrecte" dir que no es comptarà amb la seva presència. "Les Forces Armades seran presents a la fira de Barcelona, són on se les requereix", ha afirmat a la sortida de la reunió de ministres europeus de Defensa. "L'Exèrcit sí que serà a la fira de Barcelona, defensant la pau, la seguretat i la llibertat", ha afegit.

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, que també era present a la reunió, ha felicitat obertament la ministra per la decisió. 

El canvi d'opinió arriba després que la decisió fos fortament criticada des del PP i Cs. Aquests partits havien atribuït la retirada de l'Exèrcit del Saló a una "cessió" del govern de Pedro Sánchez als seus "socis nacionalistes". Tots dos exigien un rectificació immediata i, poques hores després, ja la tenen. Des de les joventuts del PP fins i tot havien posat en marxa un change.org que ja no caldrà.

Presència polèmica

La presència de militars en esdeveniments destinats a orientar els estudiants de batxillerat de cara a les seves eleccions per seguir estudiant ha estat qüestionada els darrers anys i ha donat lloc a accions de protesta. A més, tant el Parlament de Catalunya com l’Ajuntament de Barcelona s’hi han pronunciat en contra.

Enguany, membres de la campanya Desmilitaritzem l'Educació van protestar davant de l'estand de les Forces Armades per denunciar la presència de l'Exèrcit en els espais educatius, de formació i de lleure.