La defensa de Nacho Cano hi ha tornat contra la policia i ha anunciat fins a 17 denúncies de ballarins per coaccions, durant els interrogatoris previs a la detenció del productor musical que es va produir la setmana passada. Es tracta de 17 ballarins mexicans que han participat en el musical Malinche, pel qual s'investiga Cano per presumpta contractació il·legal d'immigrants. L'espectacle es representa a Madrid des del 2022 i ha estat prou polèmic, per la "relectura" que fa de la colonització espanyola d'Amèrica.

El despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo ha confirmat aquest dimarts que les denúncies han estat repartides en diferents jutjats, però que previsiblement s'ajuntaran en un de sol: el jutjat d'instrucció 36 de Madrid. En qualsevol cas, totes elles es refereixen als mateixos fets: un tractament inadequat per part de la policia, amb coaccions i documents "manipulats". A més, la defensa ha posat una altra denúncia per la retenció d'una jove de 15 anys que no treballava, sense avisar a sons pares.

Coaccions i manipulació de documents

Els fets haurien tingut lloc el passat 17 de juny, quan dotze agents haurien irromput en l'església madrilenya on assajaven els ballarins i haurien dit que es portava a terme una inspecció de treball. Així doncs, els policies se'ls haurien emportat a comissaria durant diverses hores per preguntar-los sobre les seves condicions —cosa que, segons els denunciants, és irregular—. També els haurien coaccionat, a més d'elaborar documents "manipulats". De la mateixa manera, consideren irregular que no tinguessin accés a la denúncia en la qual una integrant de la plantilla va denunciar Cano per la suposada contractació il·legal d'immigrants. Finalment, el despatx ha denunciat la presència d'una menor que la policia no va dur a comissaria, però que sí que hauria retingut durant un temps al local per prendre-li declaració i sense trucar a sons pares.

Cano fou detingut dimarts passat per presumptes delictes contra els drets dels treballadors i d'afavoriment de la immigració il·legal. Segons la versió del productor musical, no es tractaria de 17 treballadors: serien alumnes becats, que de vegades participen en l'espectacle com a part de la formació i que provenen de Mèxic "amb totes les qüestions legals" complides. La qüestió és que hi hauria hagut "problemes amb una persona conflictiva", a la qual se la va voler retornar al seu país d'origen. "Se li posa bitllet i no vol. Amenaça que denunciarà. Passa el temps, seguim amb el programa i fa dues setmanes es presenten dotze persones de la Policia amb una inspectora de treball a l'escola on s'imparteixen classes", va apuntar l'exmembre de Mecano en una roda de premsa, després de la detenció.

Atacs de Cano contra la policia

La denunciant ha explicat públicament que els ballarins havien viatjat a l'estat espanyol advertits que haurien de passar els controls com si fossin turistes, que els obligaven a treballar de dilluns a dissabte durant dotze hores i que estaven en "condicions pèssimes", ja que rebien només uns 300 euros al mes. En canvi, la resta de becaris mexicans han fet pinya al voltant de Cano i han defensat públicament el productor.

En la surrealista roda de premsa després de la detenció, l'exmembre de Mecano es va fer la víctima i va assegurar que "l'única raó" de tot plegat era el seu suport a Isabel Díaz Ayuso. A més d'assegurar que es tractava de "persecució política", Cano va carregar directament contra els agents i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska: "El criminal no soc jo, és la policia. És a qui cal investigar". Poc després, va recollir cable i va assegurar que no es referia a tot el cos —tot i que va insistir en l'existència d'un complot orquestrat pel govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!