El Ministeri de Defensa ha revelat que la desfilada militar del 12 d'octubre del 2021 va costar 636.613 euros, a preguntes del grup al Congrés d'Esquerra República. La xifra s'ofereix com a "despeses totals", i inclou, segons l'executiu estatal, els assajos previs. El Ministeri de Defensa ha respost així la bateria de preguntes presentada pel diputat republicà Gerard Álvarez, que n'incloïa d'altres que no han estat respostes com ara com s'assegura l'executiu que el contribuent "està conforme" amb la despesa o com relaciona el govern "l'orgull nacional del seu país amb l'exhibició armamentística". Arran de la resposta, ERC ha presentat una Proposició de Llei al Congrés en què insta l'executiu espanyol a "suprimir" les desfilades militars o qualsevol altre acte o cerimònia militar "que suposi una despesa supèrflua d'exhibició militar".
També reclama que es suprimeixin les celebracions públiques del Dia de les Forces Armades o les de caràcter privat que suposin una despesa extra al Ministeri de Defensa. I finalment demana retallar el pressupost que aquest ministeri destina a esdeveniments com els esmentats i dedicar-lo a partides pressupostàries de polítiques socials. ERC va inquirir al Ministeri de Defensa a principis d'octubre, dies abans de la desfilada militar del 12-O, i ha rebut la resposta per escrit aquesta setmana.
La Fundació Franco entre els exmilitars "rellevants"
El Ministeri de Defensa ha inclòs el president de la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF), Juan Chicharro Ortega, en el rànquing de militars que ocupen "càrrecs rellevants" fora de les Forces Armades. Així ho recull la publicació oficial del ministeri liderat per la socialista Margarita Robles que inclou el líder de la institució franquista, segons ha avançat Público.
El capità de vaixell Mariano Juan y Ferragut va incloure Chicharro entre els tres militars que avui dia ostenten altres càrrecs d'importància. El top 3 és plasmat en la publicació oficial del Ministeri de Defensa sobre les Jornades d'Història Marítima celebrades entre juny i juliol del 2020. En l'article, el capità sosté que "actualment és l'època daurada de la Infanteria de Marina", i va voler exemplificar-ho amb "alguns llocs rellevants, alguns aliens a les Forces Armades", els quals, segons el capità, en tots els casos són ocupats per "mèrits propis" i entre ells es troba el líder de la Fundació Franco.
Entre aquests exmembres de la Infanteria de Marina amb "càrrecs rellevants" hi ha Chicharro Ortega. "Un general, antic comandant general de la Infanteria de Marina, que presideix la Fundació Francisco Franco", afirma sense embuts Juan i Ferragut.
Els negocis del monarca
Joan Carles I vol fer servir la carta dels negocis per enfortir la seva imatge. D'aquesta manera, hauria demanat al seu fill Felip VI que viatgés fins als Emirats Àrabs Units per visitar l'Expo de Dubai i, de retruc, intercanviar impressions. Sembla que la casa reial d'aquest emirat "cuida" amb tota mena d'atencions el borbó ja que prioritzen la sang blava i els lligams històrics que sempre han relacionat la figura de l'emèrit amb les grans fortunes àrabs que han vist, en ell, una via per blanquejar els seus negocis i obrir-se a Europa.
L'Expo podria ser la cita del retrobament entre pare i fill. Malgrat que ja es va donar el tret de sortida el passat mes d'octubre i acabarà el mes de març, se celebraran els dies especials de diferents costums i tradicions (com el Nadal, Diwali o el Nou Any), així com setmanes temàtiques amb xerrades, exposicions, fòrums i tallers sobre determinats temes. Per celebrar les festes nacionals de cada país, tots els participants tenen un dia que coincideix amb el seu dia nacional. En el cas dels països que no els celebren durant els mesos que dura l'esdeveniment, s'ha triat una altra data. I l'escollida per Espanya és el 2 de febrer