Defensa aferrissada del síndic de comptes, Miquel Salazar, per les crítiques que ha rebut arran del polèmic informe elaborat per la sindicatura en el qual es detalla que la DGAIA (l'entitat pública que vetlla per l'acolliment de la infància i l'adolescència) va prorrogar diversos contractes sense haver signat cap document de pròrroga, malgrat que es van continuar prestant els serveis. Tot i que la seva compareixença en la Comissió de la Sindicatura de Comptes no anava concretament d'això, Salazar ha començat la seva intervenció defensant el sistema d'auditoria de la Sindicatura. "La nostra feina es basa en regles desenvolupades a nivell internacional per una entitat auditoria que es diu INTOSAI", ha explicat el síndic de comptes.
Salazar ha reivindicat que és una entitat que demana molta exigència i contrast. "Els nostres informes tenen un element que ens preocupa molt, que és que els mirem molt i amb moltes mirades diferents", ha dit Salazar, defensant els set síndics. De fet, ha recordat que la gran majoria d'informes provenen de votacions unànimes. "Quan expliquem un problema és perquè ho fem amb coneixement de causa. Molts ens trobem que són cronificats. La nostra administració té problemes, i molts. Estem posant solucions i fem recomanacions", ha dit el síndic de comptes, que ha advertit que "matar el missatger mai és la solució". Amb tot, ha advertit que continuaran treballant: "No s'equivoquin", ha assegurat adreçant-se als diputats.
Les crítiques d'ERC i l'agraïment de Giró
I és que Esquerra Republicana, que va gestionar la DGAIA entre el 2016 i el 2024, va acusar de "fer el joc a l'extrema dreta" amb aquest informe. Els republicans van argumentar que les irregularitats en la contractació tenia tres motius, que és l'arribada imprevisible de migrants sols, l'article 155 i la pandèmia. Tot i que el PSC i els Comuns van assegurar que estava d'acord amb el fet que es tinguessin en compte totes les recomanacions de l'informe, després, juntament amb ERC, van votar en contra que la DGAIA segueixi les recomanacions que fa la Sindicatura de Comptes. Un element, per cert, criticat pel diputat de Junts i exconseller d'Economia, Jaume Giró: “No s’entén que es manifestin en contra de la manca de transparència i de rigor que s'ha vist que hi havia en la gestió de la DGAIA durant anys, en un àmbit tan sensible com és la infància i l'adolescència, amb una manca de control dels diners públics”.
De fet, Giró ha agraït aquest mateix dijous les paraules de Salazar. "És un home auster en l'ús de la paraula i quan parla se l'ha d'escoltar", ha dit Giró, que espera que tots els altres diputats hagin entès el que volia dir. L'exconseller ha fet una crida a vetllar pel bon ús dels recursos i diners de la Generalitat. "Són dramàticament insuficients. Espero que la Sindicatura tingui el suport d'aquesta comissió", ha reivindicat el diputat de Junts.
Què diu l'informe?
Elaborat per la síndica Maria Àngels Cabasés, l'informe assegura que la DGAIA va contractar centenars de milions d'euros a fundacions del tercer sector saltant-se la llei de contractes. Entre el 2013 i el 2020, la DGAIA va atorgar 788 milions d'euros a fundacions privades. "Hi ha hagut manca de rigor en la configuració i la formalització de la durada dels serveis de la contractació dels serveis; en la previsió dels serveis; i en el còmput dels imports de la despesa que contenia dades incorrectes", va assegurar la síndica en la comissió del Parlament, des d'on va explicar que la DGAIA va contractar 154 centres pel procediment d'emergència sense els "motius recollits" en la llei de contractes. Juntament amb el fet que es van incloure modificacions del règim econòmic que van comportar una alteració significativa dels contractes originals.