Ja tenim aquí els noms dels consellers del nou Govern de Salvador Illa. Durant les últimes hores, s'han anat coneixent tots els noms del nou Consell Executiu del nou president de la Generalitat, que pesca en el poder local del PSC, en càrrecs d'ERC, exconsellers de CIU i perfils independents. Amb la perspectiva que els nous consellers prenguin possessió el pròxim dilluns, durant els últims dies ja es coneixen els noms del gerent de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau, per a Presidència; la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, a Economia; o l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, a Interior.

Durant el dia d'avui, el PSC ha anunciat que recupera dos noms molt coneguts a la política catalana: Miquel Sàmper, exconseller d'Interior en el Govern de Quim Torra, assumirà la Conselleria d'Empresa i Treball; i Ramon Espadaler, qui va ser secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya i de Convergència i Unió (CiU), serà conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, retornant a un càrrec que ha ostentat anteriorment amb les carteres de Medi Ambient i Interior. En canvi, Sílvia Paneque, la líder del PSC a la ciutat de Girona, serà la portaveu del Govern de Salvador Illa. A més, Paneque, que va guanyar les eleccions municipals a Girona, assumirà la cartera d'Acció Climàtica i Territori. Un altre dels fitxatges estrella de Salvador Illa és el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, com a nou conseller de la Unió Europea i Acció Exterior. 

Per altra banda, Mònica Martínez Bravo, economista i investigadora, assumirà la Conselleria de Drets Socials i Inclusió. A més, Eva Menor, exalcaldessa de Badia del Vallès, serà la titular d'Igualtat i Feminismes. Així mateix, Olga Pané, fins ara gerent del Parc de Salut Mar, serà la nova consellera de Salut. A més, Òscar Ordeig serà el nou conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La fins ara directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández Almodóvar, serà la nova consellera de Cultura. A més, la diputada del PSC al Parlament Esther Niubó serà la nova consellera d'Educació i Formació Professional. Mentre que Francesc Xavier Vila, actual secretari de Política Lingüística, serà el conseller de Política Lingüística. Alhora, Berni Álvarez serà el conseller d'Esports, un departament de nova creació, mentre que Núria Montserrat Pulido serà la consellera de Recerca i Universitats. 

Albert Dalmau, nou conseller de Presidència

Albert Dalmau serà el nou conseller de Presidència del nou Govern de Salvador Illa. El fins ara gerent de l'Ajuntament de Barcelona ha estat mà dreta de l'alcalde barceloní, Jaume Collboni, els últims anys. El substitut de Laura Vilagrà és un dels principals responsables del Pla Endreça i ha estat clau per a la celebració de la Copa Amèrica de Vela a la capital de Catalunya. 

Albert Dalmau / Linkedin
Albert Dalmau, nou conseller de Presidència / Linkedin

Alícia Romero, nova consellera d'Economia

La fins ara portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, serà la nova consellera d'Economia del Govern de Salvador Illa. Un dels reptes que haurà d'afrontar la substituta de Natàlia Mas serà el finançament singular per a Catalunya, acordat entre PSC i Esquerra Republicana en el marc de la investidura de Salvador Illa. 

Alicia Romero, nova consellera d'Economia / Montse Giralt
Alicia Romero, nova consellera d'Economia / Montse Giralt

Un ex de Junts i un ex d'Unió a Empresa i Justícia                    

Tant Sàmper com Espadaler són vells coneguts de la primera línia de la política catalana. Miquel Sàmper va ser conseller d'Interior sota el mandat de Torra, va assumir el càrrec després de Miquel Buch. Tanmateix, va deixar la militància a Junts per Catalunya el passat mes de febrer al·legant desacords amb la formació. Ara, en un executiu socialista, prendrà el relleu de Roger Torrent. Ramon Espadaler també havia estat anteriorment al Govern de la Generalitat, com a conseller de Medi Ambient i com a conseller d'Interior. Espadaler té una llarga trajectòria a Unió Democràtica de Catalunya i CiU. L'any 2017, va fundar el partit Units per Avançar, que des de fa anys ha unit forces amb el PSC. Ara torna a la Generalitat com a conseller de Justícia i Qualitat Democràtica. 

Miquel Samper, exconseller Interior i nou conseller Empresa / Europa Press
Miquel Samper, exconseller Interior i nou conseller Empresa / Europa Press
Parlament Ramon Espadaler ulleres / Foto: Carlos Baglietto
El nou conseller de Justícia, Ramon Espadaler / Foto: Carlos Baglietto

Sílvia Paneque, nova portaveu del Govern i agafa les regnes de Territori

Sílvia Paneque (Girona, 1972) serà la consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, i també la portaveu del nou Govern de Salvador Illa. Paneque, fins ara portaveu del grup socialista l'Ajuntament de Girona i diputada al Parlament, ha estat la cara visible del PSC sobre la sequera i va criticar la "manca de planificació" del govern sortint en aquesta qüestió. En les últimes eleccions municipals, la llista que encapçalava Paneque va ser la més votada a la ciutat de Girona, però un pacte a tres bandes entre Guanyem, Junts i ERC la va deixar sense alcaldia. Ara, Paneque substituirà Ester Capella en la conselleria de Territori, però també adoptarà competències de la conselleria d'Acció Climàtica de David Mascort. 

La nova consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque / foto: Carlos Baglietto
La nova consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque / Foto: Carlos Baglietto

Núria Parlon, nova consellera d'Interior

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, serà la nova consellera d'Interior del nou Govern de Salvador Illa. La també portaveu socialista serà qui substituirà Joan Ignasi Elena al capdavant d'una de les carpetes més problemàtiques del nou Govern. De fet, no arriba sola, sinó que l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, serà qui rebrà el càrrec de director del cos. 

Nuria Parlon PSC Eleccions Catalunya 2024 Montse Giralt
Núria Parlon, nova consellera d'Interior / Montse Giralt

 

Jaume Duch, portaveu del Parlament Europeu, nou conseller d'Acció Exterior

El director general de Comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, s'ha convertit en un dels fitxatges estrella del nou president de la Generalitat, Salvador Illa. Segons avança La Vanguardia, ocuparà el càrrec de conseller de la Unió Europea i Acció Exterior. És advocat, professor universitari i periodista, des del 2017 ocupa el càrrec de portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu després d'una dècada com a director del càrrec de Mitjans de Comunicació de l'Eurocambra. 

jaume duch acn
Jaume Duch, nou conseller de la Unió Europea i Acció Exterior / ACN

Mónica Martínez Bravo substitueix Campuzano a Drets Socials

L'economista i investigadora Mónica Martínez Bravo serà la pròxima consellera de Drets Socials i Inclusió del Govern de la Generalitat. Actualment, Martínez Bravo és la secretària general d'Inclusió al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern espanyol. La nova consellera, que substituirà Carles Campuzano, compta amb una dilatada carrera en l'àmbit de la investigació acadèmica de la igualtat d'oportunitats. És llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra i doctora en el mateix camp pel Massachusetts Institute of Technology (MIT).  

Mònica Martínez Bravo, nova consellera Drets Socials / ACN
Mónica Martínez Bravo, nova consellera Drets Socials / ACN

Eva Menor pren el relleu de Tània Verge a Feminisme

Eva Menor pren el relleu de Tània Verge al capdavant de la Conselleria d'Igualtat i Feminisme. L'exalcaldessa de Badia del Vallès va deixar el seu càrrec quan va ser elegida com a diputada del Parlament de Catalunya a les passades eleccions. Menor és una veterana del PSC, hi milita des del 1998 i ha passat 13 anys al consistori de Badia del Vallès. Amb Menor, la conselleria canvia de nom, passant de Conselleria d'Igualtat i Feminismes a Conselleria d'Igualtat i Feminisme. 

Eva Menor, nova consellera de Feminisme / ACN
Eva Menor, nova consellera de Feminisme / ACN

Olga Pané, nova consellera de Salut en substitució de Manel Balcells

La doctora Olga Pané serà la nova consellera de Salut del Govern de Salvador Illa. Pané substituirà Manel Balcells en el càrrec. Olga Pané Mena (Barcelona, 1956) és experta en gestió sanitària i especialista en medicina del treball. Va iniciar la seva trajectòria a l'atenció primària —dirigint centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) al Baix Llobregat— i posteriorment va ser gerent de l'Hospital d'Igualada, de la Fundació de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i del Parc de Salut Mar, que engloba l'Hospital del Mar, el de l'Esperança, el centre sociosanitari Fòrum i el centre de salut mental Emili Mira. Illa ja va proposar el seu nom com a consellera de Salut el 2021 quan va optar per primer cop a la presidència de la Generalitat.

Olga Pané, nova consellera de Salut
Olga Pané, nova consellera de Salut

El diputat Òscar Ordeig, nou conseller d'Agricultura

El diputat i primer secretari del PSC de Lleida, Òscar Ordeig (Vic, 1978), serà el nou conseller d'Agricultura del Govern de Salvador Illa. Ha viscut molts anys a la Seu d'Urgell, d'on n'ha estat regidor a l'Ajuntament. És doctor en Administració i Direcció d'Empreses i llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport. Ara viu a Lleida ciutat i substituirà el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. Entre d'altres, recupera el nom d'Agricultura per a la conselleria. Ordeig és diputat socialista del Parlament per Lleida des del 2014 i ha estat portaveu del grup parlamentari a les comissions d'Agricultura, Empresa i Sindicatura de Comptes. També ha tingut responsabilitats en matèria d'Esports.

El nou conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig
El nou conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig

Esther Niubó, nova consellera d'Educació

La diputada del PSC al Parlament de Catalunya Esther Niubó serà la nova consellera d'Educació i Formació Professional del nou Govern de Salvador Illa. Tindrà el repte de substituir Anna Simó al capdavant d'un dels departaments més problemàtics de l'executiu català. Niubó, especialitzada en la carpeta educativa en la tasca parlamentària, tindrà el repte d'elevar el rendiment dels alumnes catalans després dels mals resultats de l'informe PISA. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB, en l'especialitat de Relacions Internacionals, màster en Política Internacional a la Universitat Lliure de Brussel·les, màster en Comerç Exterior i Economia Internacional a la Universitat de Barcelona i màster en Polítiques Públiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra. 

La nova consellera d'Educació, Esther Niubó
La nova consellera d'Educació, Esther Niubó

Francesc Xavier Fila, nou conseller de Política Lingüística

Esquerra Republicana i el PSC van pactar mesures a favor del català. Una de les quals era la creació d'una conselleria que vetllés per la supervivència de la llengua. Per això, el PSC ha escollit Francesc Xavier Vila, qui fins ara era alt càrrec d'Esquerra Republicana a la Generalitat com a secretari de Política Lingüística. Catedràtic de Sociolingüística, està especialitzat en la història i projecció de les llengües en la societat catalana. Abans d'arribar al càrrec va ser docent en diverses universitats, també a l'estranger, i director del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona.

El nou conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila / ACN
El nou conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila / ACN

Sònia Hernández Almodóvar, nova consellera de Cultura

Sònia Hernández Almodóvar serà la nova consellera de Cultura del Govern de Salvador Illa. Fins ara formava part del sottogoverno de l'executiu de Pere Aragonès com a directora general de Patrimoni Cultural. Hernández Almodóvar substituirà Natàlia Garriga al capdavant de Cultura. Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona (UB), ha desenvolupat la seva carrera professional com a educadora i dissenyadora i coordinadora de projectes al Museu d'Història de Catalunya, el Museu d'Història de Barcelona o la Fundació "la Caixa".

Sònia Hernández Almodóvar  nova consellera de Cultura (1)
Sònia Hernández Almodóvar nova consellera de Cultura 

 

Núria Montserrat Pulido, nova consellera d'Universitats i Recerca

Núria Montserrat Pulido serà la nova consellera d'Universitats i Recerca. Bioenginyera especialitzada en cèl·lules mare i medicina regenerativa, substituirà el fins ara conseller Quim Nadal. Montserrat Pulido és professora d'investigació ICREA i cap del grup d'investigació de l'Institut Bioenginyeria de Catalunya. 

Nuria Montserrat Pulido  nova consellera d Universitats i Recerca
Nuria Montserrat Pulido, nova consellera d'Universitats i Recerca / Youtube

Berni Álvarez, nou conseller d'Esports

El Govern de Salvador Illa crearà una nova Conselleria d'Esports. El seu conseller serà Bernardo Álvarez Merino, exjugador professional de bàsquet i actual regidor d'Esports a l'Ajuntament de Tarragona. Nascut a Reus l'any 1971, va jugar vuit anys a la lliga ACB, al Pamesa València i al Caprabo Lleida. És tècnic superior en Esports i té estudis de Medicina. Berni Álvarez va formar part del Comitè Organitzador dels Jocs del Mediterrani i en els darrers quatre anys ha estat membre del consell d'administració de l'empresa Mercats de Tarragona, del Patronal Municipal d'Esports i del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona.

Berni Álvarez, nou conseller d'Esports / EuropaPress
Berni Álvarez, nou conseller d'Esports / EuropaPress
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!