No ha passat ni una setmana de les eleccions madrilenyes del 4-M i torna l’enfrontament entre administracions. Enmig s’ha aixecat l’estat d’alarma i s’han vist imatges d’aglomeracions i festa al carrer, tant a Barcelona com a Madrid. En aquest context, aquest dilluns, la delegada del govern espanyol, Mercedes González, ha instat Isabel Díaz Ayuso a ser “valenta” i aplicar el toc de queda, com han fet altres comunitats autònomes, com les Balears. Des de l’executiu regional, però, rebutgen aquesta possibilitat per només uns “centenars de joves” que trenquen les normes del coronavirus encara vigents.

En una entrevista a la Cadena SER, la delegada del govern espanyol a Madrid ha lamentat les “imatges tan dantesques” que s’han vist aquest cap de setmana a la capital espanyola, una mena de “cap d’any improvisat”. I ha vaticinat que podria repetir-se aquest cap de setmana, amb la festivitat de San Isidro a Madrid. En aquest punt, ha defensat que instaurar un nou toc de queda seria “una mesura valenta” que hauria de valorar Ayuso, com han fet ja cinc governs autonòmics. Per la seva part, ha afirmat que reforçaran el dispositiu policial en coordinació amb l’Ajuntament de Madrid.

“Hi ha problemes jurídics, no és fàcil, però has de batallar i prendre decisions valentes perquè la gent de la teva comunitat visqui el més segura possible”, ha assegurat Mercedes González. En aquest sentit, ha insistit: “Vull voluntat política. El que hem vist és que, quan portes mesos sembrant en la ciutadania una falsa llibertat, et trobes un llibertinatge”. Ha avisat que la situació de Madrid és “crítica”, amb una incidència de 317 casos per 100.000 habitants, quan la mitjana espanyola se situa en menys de 200.

El govern madrileny ho rebutja

La resposta no ha trigat a arribar. En una entrevista a Onda Madrid, el conseller de Justícia i Interior en funcions, Enrique López, ho ha rebutjat rotundament: “No podem tancar milers d’habitants per uns centenars de joves. El que hem de fer és que no es produeixin aquests botellots”. En aquest sentit, López ha defensat que el que ha de fer el govern espanyol és posar “més suport policial”, recordant que “beure alcohol a la via pública està prohibit”. El dirigent autonòmic ha considerat una “bona notícia” la finalització de l’estat d’alarma, tot i que seria “millor” si anés acompanyat d’una reforma legislativa per restringir drets fonamentals sense l’estat d’alarma.