La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha restat importància aquest divendres a la manifestació unitària que l'independentisme celebrarà el proper 19 de gener davant el MNAC, on tindrà lloc la cimera hispanofrancesa. Preguntada per si aquesta convocatòria independentista topa amb la tesi de l'executiu estatal, que sosté que "el procés ha acabat", Gay ha afirmat que "evidentment el dret a manifestar-se és respectable", però que en el context d'aquesta reunió entre Espanya i França, "no és rellevant". "Té uns objectius que transcendeixen i que no tenen a veure amb els de la cimera", ha afegit.
En la compareixença sobre el balanç de gestió de l'executiu l'any 2022 a Catalunya, la delegada del govern central ha reivindicat la tasca de Pedro Sánchez: "L'objectiu principal del president era avançar en concòrdia, en pau social i en convivència", unes finalitats, indica, que s'estan assolint a través d'un diàleg que ha valorat com a "molt positiu". En aquest sentit, Maria Eugènia Gay ha precisat que "aquesta via" és en la qual "s'ha de seguir i encarrilar".
El paper d'Aragonès, "el mateix" que els altres presidents autonòmics en altres cimeres bilaterals
Davant la presència de Pere Aragonès a la cimera i el paper que el president tindrà, Maria Eugènia Gay ha detallat que serà "el mateix" que el que han tingut altres presidents autonòmics quan s'ha celebrat al seu territori una reunió bilateral entre l'Estat espanyol i un altre país. Habitualment, aquest rol no acostuma a anar més enllà de la salutació protocol·lària per rebre un president, en aquest cas, el mandatari francès, Emmanuel Macron. Respecte a l'ordre del dia de la cimera, Gay ha assenyalat que "no té constància" dels temes que s'hi abordaran i que, per tant, desconeix si s'hi inclouran qüestions que el president Pere Aragonès va demanar aquest dijous per carta per tractar de forma "urgent i imprescindible" amb França com ara el suport a la sol·licitud de l'ús del català a les institucions europees, l'impuls del corredor d'energia verda entre Barcelona i Marsella H2Med, l'obertura dels passos transfronterers tancats per l'Elisi o un front comú per recuperar el traçat original del corredor mediterrani.
Respecte a Rodalies, Maria Eugènia Gay ha explicat que es treballa en el "traspàs de la gestió econòmica", però no de les infraestructures. Aquest plantejament implicaria la redacció d'un contracte-programa, en la línia del que plantejava el PSC en el seu document de propostes per pactar els pressupostos de 2023 amb ERC —i que reclamen signar el document en un termini de dos mesos—, que reculli la transferència de diners a la Generalitat. La delegada del govern espanyol ha volgut treure pit de les inversions efectuades a Rodalies: "S'està fent un esforç ingent, estem revertint la situació que havia deixat el PP". Gay ha volgut subratllar que, "dels 6.300 milions contemplats fins al 2030 en el Pla Rodalies de 2020, 4.600 ja s'han destinat a actuacions que han d'estar completades fins al 2025". "Enfront l'escepticisme, s'han desemborsat el 40% d'aquests recursos —2.224 milions— i són plans que ja estan en obres", ha declarat.
No contempla canvis a Via Laietana
Un altre dels temes que ha tractat la delegada de l'executiu estatal és la situació de la prefectura de la policia espanyola a Via Laietana. Malgrat ser "coneixedors de les reivindicacions" per convertir l'espai en un lloc de memòria, "la intenció és continuar en la situació en la qual es troba en aquests moments". "Crec que qüestionar determinats assentaments no és oportú", ha afegit Maria Eugènia Gay.