El delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, i la delegada a Alemanya, Marie Kapretz, han explicat aquest dilluns com van ser espiats en l'àmbit personal pel Borrellgate. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, els delegats han confessat la “persecució ideològica” que van viure per part del govern espanyol per intentar demostrar que promovien l’independentisme.
Espies personals
“Abans del 155 tenia un espia personal, en Damián, que era molt amable i no se n’amagava. Inclús un dia vam fer bromes”, ha revelat Marcén. El delegat al Regne Unit ha explicat que se’l trobava a tots els actes que assistia i que, a més, té constància de documentació que indica que s’han intervingut les seves comunicacions: “Pensàvem que vivíem en un estat de dret que ens protegia. Saber que ens espiaven ha estat molest i una situació desagradable. Hi ha una cosa que es diu la llei de protecció de dades i una altra que es diu privacitat que, en principi, l’Estat i Borrell haurien de protegir. Però hi ha documentació que ens fa creure que han intervingut en les nostres comunicacions”.
A més, Marcén ha criticat que a l’informe presentat per l’Advocacia de l’Estat hi hagi referències al seu compte de Twitter personal. “És una persecució ideològica. Hem fet la feina que ens pertoca i la que el Govern ens indica. Han travessat moltes línies vermelles”, ha defensat.
Persecució en l’àmbit privat
Per la seva banda, la delegada del govern a Alemanya també ha relatat com va ser espiada pel govern espanyol. En el seu cas, bona part de la vigilància sobre ella es va dur a terme quan no tenia cap càrrec, cosa que suposa una gran vulneració en l’àmbit privat que Kapretz denunciarà aviat als jutjats.
“En el meu cas, m’han estat seguint en el temps del 155, quan jo no desenvolupava cap funció dins la Generalitat. Se’m retreuen coses que jo he fet en el meu temps privat quan no tenia cap tipus de càrrec. Estava cessada. Volen fer ús de la meva activitat privada per perjudicar la Generalitat”, ha explicat.
A més, la delegada ha assegurat que hi ha un gran malestar al Bundestag, el Parlament alemany, pel suposat espionatge i ha advertit que podria comportar grans conseqüències diplomàtiques per a Espanya.
Els dos delegats a l’exterior han defensat amb fermesa la seva feina i han explicat que la seva tasca era “promocionar Catalunya i posar-la al món” i que han seguit en tot moment les indicacions de la Generalitat. "Pensàvem que vivíem en un estat de dret en què es protegien tots els drets", han lamentat.