La Fiscalia busca un fiscal. Dolores Delgado, fiscal general de l'Estat, no podrà decidir sobre el posicionament d'aquest òrgan en la qüestió dels indults pel seu passat lligat a Pedro Sánchez i el govern: va ser ministra de Justícia i, per tant, part de l'executiu que ara té la potestat per prendre la decisió. D'altra banda, la Llei Orgànica del Poder Judicial recorda que tots els jutges i magistrats s'hauran d'apartar d'assumptes on siguin part "de partits o agrupacions polítiques, tant abans com actualment". Cal recordar que Delgado ja es va posicionar acusant de sedició els presos polítics quan portava el ministeri del qual rau l'Advocacia de l'Estat.
Per això, cal que algú prengui la decisió per ella. Aquest ministeri públic és una de les parts del procediment legitimada per impugnar la decisió davant el Tribunal Suprem. Anteriorment, ja va mostrar el seu rebuig a acceptar els indults, i ara haurà de decidir si és conseqüent amb el seu posicionament inicial o no. Dins de la Fiscalia, s'ha pensat en derivar la qüestió al departament de Contenciós que, en aquests moments, és una àrea que necessita trobar un relleu al fiscal Pedro Crespo, designat recentment com a cap del Ministeri Públic al Tribunal Constitucional.
Malgrat tot, Delgado és la responsable de decidir qui assumeix aquesta plaça. I, així, ens podem remetre a la famosa declaració de Pedro Sánchez: "La Fiscalia de qui depèn, del govern? Doncs ja està", pronunciada l'any 2019 per aleshores assegurar que faria tornar el president Carles Puigdemont per imperatiu del seu govern.
Malgrat aquest joc de cadires i noms, no és la primera vegada que Delgado s'absté d'un recurs vinculat al procés. La fiscal general no va participar en la decisió de recórrer dues decisions anteriors sobre la concessió del tercer grau anticipat pels presos polítics catalans. El mateix va passar amb les querelles per la gestió de la Covid-19 on van xocar conflictes d'interessos. Així doncs, no va intervenir sobre el criteri que havia defensar el ministeri públic que encapçala davant les diferents denúncies presentades contra el govern de la Moncloa i ministres implicats en la gestió de la crisi sanitària.
Els precedents en matèria d'indults és que la Fiscalia mai ha decidit recórrer una decisió del govern però, en el seu moment, es van oposar de forma ferma al que planteja ara Sánchez. A més, els quatre fiscals del procés, durant el judici, van anar més enllà de negar-se a concebre un indult. També van subratllar que no existia cap motiu per donar-lo al·legant qüestions de "justícia, equitat i utilitat pública". Recordem qui eren: Fidel Cadena, Jaime Moreno, Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal, els quals van ser molt durs en els seus informes finals. Tots quatre van titllar els presos catalans de "delictes de traïció i contra la seguretat de l'Estat" i concebre'ls tan sols es podia donar per paràmetres "de moneda política en el camp de les negociacions".