Entrar en comparatives, a vegades, pot ser perillós. La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, posa en el mateix grau d'eficiència i transparència la investigació que fa l'organisme que presideix sobre el rei emèrit, Joan Carles I, i la dels líders independentistes del procés. A efectes pràctics però, les diferències són rellevants: la Fiscalia ha estat l'encarregada de recórrer el tercer grau als presos polítics i s'ha querellat contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres de la Mesa per defensar l'autodeterminació i, curiosament, reprovar la monarquia.
En canvi, d'aquesta monarquia a qui la Fiscalia li ha donat protecció al Parlament, Delgado es limita a dir que "investiga" un rei fugat. "Per primera vegada s'han produït no una, sinó dues regularitzacions que ara s'han de comprovar i donen noves dades", ha afirmat la fiscal en declaracions a la Cadena Ser sobre els pagaments pendents de l'emèrit a la Hisenda Pública. I es justifica amb què "alguna cosa està fent la Fiscalia de moment que afloren aquestes quantitats". Unes quantitats que, cal matisar, Joan Carles ha abonat amb xifres exactes abans de rebre l'avís de l'organisme per evitar conseqüències. Les regularitzacions realitzades per l'emèrit van ser de 678.393 euros la primera, de desembre; i de més de 4,3 milions d'euros la segona, coneguda aquest passat febrer.
A més, assegura que "totes les diligències pivoten en la cooperació internacional". I ha qualificat "d'històrica" la tasca de la Fiscalia. D'aquestes justificacions, Delgado n'ha tret una conclusió: "La investigació que està fent Fiscalia al Rei va lenta, com el procés". I s'ha agafat al clàssic lema de "la lentitud de la justícia" tot i que els tempos entre ambdós casos són totalment contraris.
D'altra banda, per justificar la retirada del tercer grau als presos independentistes, Delgado tira d'un argumentari tècnic poc clarificador: "El tercer grau és una progressió en el grau, un avanç en el grau que s'exigeixen uns requisits legals. El dret penitenciari té unes connotacions al penal, s'adapta particularment a cada cas, són decisions individualitzades", arguments que li serveixen per defensar la seva aplicació respecte altres presos com Iñaki Urdangarin.
El suplicatori a Puigdemont
Malgrat tot, tanca files sobre el tercer grau: "La Fiscalia ha seguit el camí, com no pot ser d'una altra manera, del Tribunal Suprem", referent a les resolucions d'aquest òrgan el passat 4 de desembre. En paral·lel, també ha celebrat la votació de l'Eurocambra al suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí: "No sé si ara estan més a prop de ser jutjats per la justícia espanyola, ahir se'ls va retirar la immunitat parlamentària i s'haurà d'esperar el que digui el TJUE per a determinar quan es pot tramitar el procés d'entrega".
Delgado tampoc ha perdut l'oportunitat per situar-se en el paper de víctima davant les crítiques rebudes per les decisions de la Fiscalia: "Soc una persona que ha patit reputacionalment el que no està escrit i de forma injusta". I demana que el sistema que dirigeix tingui una "major autonomia".
Cas Bárcenas
En paral·lel, la Fiscalia Anticorrupció s'ha oposat als dos primers permisos penitenciaris de dotze dies en total proposats per Presons per l'extresorer del PP Luis Bárcenas després que l'Audiència Nacional fixés en dotze anys de presó el màxim de compliment de la condemna que li va ser imposada per la Gürtel. El passat 24 de febrer, la junta de tractament de la presó madrilenya de Soto de Real va proposar la concessió de dos permisos penitenciaris de sis dies cada un per Bárcenas, encara que haurà de ser el jutge de vigilància penitenciària qui prengui la decisió després que la Fiscalia hagi informat en contra.
La fiscal general de l'Estat, Dolors Delgado, ha confirmat que aquesta és la postura d'Anticorrupció: "L'autonomia dels fiscals és real, certa. Els fiscals d'Anticorrupció, des del primer minut, estan desenvolupant aquesta causa, la Gürtel, les seves peces, les derivades, i determinar quines són les vies d'investigació", ha exposat Delgado. Sobre les revelacions de Bárcenas, ha assenyalat a més que en un judici "les paraules, les declaracions, són importants", corroborades amb informes pericials, policials i testificals.