Els “desordres públics agreujats”, el delicte que substitueix el de sedició rebaixarà la pena de presó i inhabilitació a un màxim de cinc anys. Si el delicte el comet un càrrec públic, la inhabilitació podrà estendre’s fins als vuit anys. Així consta a la proposició de llei que han presentat aquest divendres el PSOE i Unidas Podemos al Congrés dels Diputats per fer que el delicte de sedició quedi derogat. El president del grup parlamentari de Podemos, Jaume Asens, així com el portaveu dels socialistes, Patxi López, han estat els encarregats d’explicar en roda de premsa com serà aquest nou delicte.

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE
 

En primer lloc, i tal com indica el text presentat, es castigarà amb una pena de presó de sis mesos a tres anys aquells que “actuant en grup i amb la finalitat d’atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació sobre les persones o les coses, o obstaculitzant vies públiques ocasionant un perill per la vida o la salut de les persones, o bé envaint instal·lacions o edificis”. La proposició concreta que aquests fets es castigaran amb penes de presó de tres a cinc anys i inhabilitació especial per a càrrec o lloc de feina públic quan es cometin per una multitud amb un nombre, organització o propòsit idonis per afectar greument l’ordre públic.

Es tracta d’un text que contempla que la pena augmenti si s’utilitzen “instruments perillosos”, i encara més si el que s’utilitza són armes de foc. La proposició també demana castigar amb una pena de mig any a dos anys de presó a aquells que en un lloc concorregut provoquin una allau, estampida o reacció similar en el públic que posi en perill la vida o la salut de les persones.

La presentació d’aquest text ja ha marcat les primeres diferències entre PSOE i Podemos. El primer a oferir una roda de premsa ha estat Patxi López, i en cap moment ha parlat de ‘derogació’, sinó que ha fet servir el terme “revisió” per referir-se al delicte de sedició. A més, durant una part del seu discurs ha presumit d’aquesta modificació del Codi Penal perquè, segons ell, ara els líders independentistes podran ser extradits amb més facilitat, ja que el delicte queda “homologat” als delictes europeus. De fet, ha acabat la seva roda de premsa dient que el president Carles Puigdemont ha de presentar-se davant la justícia espanyola per a ser jutjat.

Jaume Asens s’ha distanciat força d’aquest discurs i ha assegurat que, a parer seu, el que va passar a Catalunya la tardor del 2017 tampoc no s’emmarcaria dins del nou text presentat al Congrés. “A Catalunya no hi va haver desordres públics”, ha reiterat el president del grup parlamentari d’Unidas Podemos a la cambra baixa. Ell sí que ha assegurat que “el delicte queda derogat”, i ha calculat que, si tot avança com desitja Podemos i el PSOE, la proposta pot aprovar-se a finals d’any.