Alerta Solidària i L'Alt Camp No Té Por han sol·licitat que s'apliqui la llei d'amnistia per a dos activistes independentistes de Valls que van participar en una marxa antifeixista el 7 de febrer de 2021, en protesta per un acte electoral celebrat per Vox a la capital de l’Alt Camp, en el marc de les eleccions catalanes del 14-F. La visita del partit d’ultradreta de Santiago Abascal va provocar moments de molta tensió i de càrregues policials en dos punts de la ciutat. Les entitats demanen que s’apliqui l’amnistia pels dos joves als quals la fiscalia els demana una pena de dos anys de presó pel delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat, i una multa de 2.000 euros en concepte d'indemnització per a un agent dels Mossos d'Esquadra que hauria patit lesions lleus en el marc de la manifestació. Segons ha apuntat Alerta Solidària en un comunicat, els encausats fa un any que no reben notícies del jutjat, que hauria de comunicar la data de celebració del judici. "Abans que això succeeixi, sol·licitem l'arxivament de la causa per l'aplicació de l'amnistia", han finalitzat.

antifascistas manifestacion acto vox valls
Manifestació antifeixista contra Vox a Valls, el febrer del 2021

“Provocació espanyolista”

Segons afirmen les entitats en el comunicat que han fet públic aquest dijous, s’ha entrat un escrit instant l’amnistia “per a dos independentistes que estan sent investigats per haver-se manifestat en contra d’un passeig del tot provocador que va fer Vox el 7 de febrer de 2021, en plena campanya electoral, i que se sortia de l’acte electoral previst”. Segons afirmen, aquest és un dels 20 casos catalogats com “estratègics” per part d’Alerta Solidària, doncs “aborda una situació gens anòmala en els darrers anys als Països Catalans. La provocació d’una entitat espanyolista que, fent bandera de la seva hispanitat, com qui conquereix territoris hostils, es passeja aixecant les ires i instant la policia a carregar contra veïns i veïnes”. L’acte de Vox estava encapçalat per Javier Ortega Smith.

La resposta “expeditiva” dels Mossos

En el seu escrit, les entitats que defensen edos activistes que estan sent investigats han recordat que els fets es van produir després d'un acte electoral de Vox, “quan membres del partit d'extrema dreta van decidir fer un passeig fins a la plaça Primer d'Octubre, passant per davant de la comissaria de la Guàrdia Civil “per agrair-los la repressió contra el referèndum i contra l’independentisme”. Per Alerta Solidària, la marxa "pretenia provocar els centenars de veïns que s'havien concentrat per expressar el seu rebuig a la realització de l'acte electoral". Tot plegat va acabar amb l’actuació dels Mossos d'Esquadra, “que van respondre expeditivament amb càrregues a tort i a dret”.

Les entitats denuncien que “quatre mesos més tard, i per sorpresa de tothom, la policia catalana apuntava a tres dels manifestants, un d’ells, en Carles, periodista, conegut per la seva militància a l’Esquerra Independentista i per haver denunciat a les xarxes els abusos policials amb vídeos i enfilalls que s’havien fet virals”. Dels tres acusats, a un ja se li ha arxivat la causa i un dels dos encausats és Carles Heredia, el periodista al qual fa referència el comunicat que havia denunciat a les xarxes els suposats abusos policials. Carles Heredia va ser detingut el 22 de juliol del 2021 per la manifestació, i hores després va quedar en llibertat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!