Junts per Catalunya i Demòcrates han tancat un acord pel qual "conflueixen en una sola unitat política i electoral per propiciar una alternativa transversal que torni la majoria independentista a totes les institucions catalanes". El text d'aquest acord, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, compromet Demòcrates a dissoldre els seus comitès executius a tots els nivells i no presentar-se a cap procés electoral amb aquestes sigles. Un cop se signi l'acord, Demòcrates passarà a participar en els òrgans de direcció de Junts, mentre que el partit de Carles Puigdemont "derivarà tota la seva acció de pensament i formació cap a la Fundació Demòcrates de Catalunya (FunDem). La previsió és que el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el líder de Demòcrates, Toni Castellà, signin l'acord dimarts a Brussel·les un cop sigui aprovat pels respectius partits.
Turull ha fet arribar l'acord, de tres pàgines, als membres de la direcció de Junts aquest diumenge per ratificar-lo a l'executiva de dilluns. En el text les dues formacions subratllen la voluntat de començar a refer la unitat independentista del 2015 i "confluir políticament per oferir al poble català una alternativa unida, sòlida i coherent que pugui recuperar la confiança de la ciutadania i reconstruir una majoria independentista al Parlament". Amb aquest objectiu els dos partits fan una crida "a totes les forces polítiques i socials independentistes a sumar-se a aquest camí de recuperació de la unitat", subratllen que la diversitat és un actiu i que només des de "la col·laboració efectiva i la voluntat compartida" podran avançar pel camí de la independència.
Confluència
Per tot plegat, Junts i Demòcrates acorden una "confluència política i electoral sostinguda en el temps", segons la qual els dos partits reconeixen i accepten que els seus afiliats tinguin doble militància, en el marc de la no confrontació electoral. A més, Demòcrates "vehicularà tota la seva acció política i electoral cap a Junts", dissoldrà els seus comitès executius a tots els nivells, no es presentarà a cap procés electoral amb la seva personalitat jurídica i impulsarà i formarà part de les candidatures que presenti Junts.
Per la seva banda, el partit que lidera Castellà participarà dels òrgans de direccions de Junts "a tots els nivells i d'acord amb la presència i implantació de cada força política a cada nivell" i instarà els seus voluntaris a donar-se d'alta com a afiliats de Junts.
Fundació
Finalment, l'acord fixa que atès que Demòcrates disposa de la Fundació Demòcrates de Catalunya i que Junts vol disposar d'un espai de pensament i reflexió, "Junts derivarà tota la seva acció de pensament i formació cap a FunDem". La Fundació haurà d'adaptar els seus estatuts als requisits legals, estatutaris i de les ponències que s'aprovin en el pròxim congrés de Junts, per tal que esdevingui la fundació vinculada a aquest partit.
El marc de relació econòmica de la Fundació haurà de ser definit pels dos partits, "fent un especial esforç per poder garantir la seva activitat ordinària d'acord amb les seves finalitats".
L'acord entre els dos partits quedarà ratificat pocs dies abans que Junts posi en marxa divendres vinent a Calella (Maresme) el congrés del partit en què haurà de renovar els òrgans de la seva direcció.
Demòcrates es va crear el 2015 a partir d'una escissió d'Unió Democràtica de Catalunya, quan l'inici del procés independentista va provocar una crisi dins de la formació que liderava Josep Antoni Duran Lleida. Al capdavant d'aquesta formació s'hi van situar a més de Castellà, els expresidents del Parlament Joan Rigol i Núria de Gispert, o la diputada Titon Laïlla.