Demòcrates de Catalunya, partit que es va presentar a les eleccions al Parlament celebrades el 21 de desembre de 2017 amb Junts per Catalunya, ha manifestat el seu posicionament davant la crisi de Govern, en un context en què la formació presidida per Laura Borràs ha convocat la militància a decidir en una consulta si surten o continuen a l'executiu. El Comitè Demòcrata Nacional, l'òrgan de govern de Demòcrates, s'ha reunit aquest dimarts per abordar aquest debat i el posicionament del partit és que la qüestió sobre "la continuïtat o no de l'actual Govern es faci sobre objectius independentistes pel país, objectius polítics i estratègics". És a dir, s'inclinen perquè Junts segueixi a l'executiu català, però que hi hagi una remodelació del Consell Executiu que incorpori figures disposades a "reprendre l'estratègia de la confrontació" amb el govern espanyol.
Concretament, l'executiva de Demòcrates defensa que ha d'haver-hi un "canvi d'estratègia" que impliqui tornar a adoptar aquesta via de la confrontació amb l'Estat. Això ha de permetre, diuen, "seguir en el camí que ens ha de portar a l'aplicació del resultat del referèndum del Primer d'Octubre, i el mandat que n'emana: la independència". Per fer aquest nou pas, consideren que es necessiten "nous actors disposats a dur-la a terme i imposar el lideratge dins l'executiu". Així doncs, defensen la continuïtat de Junts al Govern que es tradueixi en una "remodelació de l'executiu que marqui com a prioritat el desbordament democràtic de l'Estat per avançar en la implementació del mandat de l'1-O". Per tant, el partit liderat per Antoni Castellà —secretari general— sosté que aquesta continuïtat a l'executiu ha de quedar "definida per la incorporació de nous lideratges alineats amb l'estratègia de la confrontació, i disposats a fer la independència".
Antoni Castellà, a banda de ser el secretari general i el portaveu polític de Demòcrates, és membre de l'Assemblea de Representants del Consell de la República i també responsable de relacions amb l'òrgan legislatiu del Consell i de Relacions Institucionals del govern d'aquest mateix òrgan, liderat per Carles Puigdemont. Castellà va contribuir a l'organització de l'acte celebrat aquest dissabte a Arc de Triomf, en què es commemorava el cinquè aniversari del referèndum del Primer d'Octubre.
Crítics amb la taula de diàleg
Anteriorment, en una jornada de treball de Demòcrates celebrada el 3 de setembre, el partit encapçalat per Castellà va "constatar que no s'havia produït cap avenç en els punts principals que contempla l'acord de Govern" que van rubricar ERC i Junts. Demòcrates posa èmfasi en el fet que, per exemple, en el cas de la taula de diàleg, "no s'ha avançat ni un mil·límetre en l'amnistia, i molt menys en l'exercici de l'autodeterminació", un plantejament que, a parer de la formació, ha de ser "nuclear en qualsevol procés de diàleg amb l'Estat". Va ser en aquest context, doncs, quan el partit va instar el Govern a complir l'acord signat, que posa al damunt de la taula "reprendre l'estratègia de la confrontació amb l'Estat espanyol" una vegada "s'ha superat l'etapa de la taula de diàleg", que Demòcrates veu ja fracassada.
D'aquesta manera, el partit, integrat al grup parlamentari de Junts amb Assumpció Laïlla com a representant, considera que el partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull ha de seguir al Govern, però amb noves cares al capdavant dels diferents Departaments de la Generalitat per adoptar la via de la confrontació. En el supòsit que es veiés que "aquest nou Govern no pot avançar cap a la independència, seria millor passar a l'oposició per construir un moviment d'alliberament nacional que a les properes eleccions sigui majoritari".