Demòcrates de Catalunya votarà al seu Congrés Nacional si abandona el grup d'ERC al Parlament i es presenta en solitari a les pròximes eleccions. El diputat Antoni Castellà ha recordat, en roda de premsa, que a les eleccions del 21-D es van presentar junts sota l'objectiu de "desplegar els instruments per avançar en la república" i no per "fer un altre referèndum o eixamplar la base" i ha remarcat, per tant, que ara "caldrà valorar el compliment de l'acord".

A més, al congrés, que tindrà lloc el 27 i 28 de març, Demòcrates també decidirà si es presenta en solitari a les eleccions catalanes en cas que no hi hagi un "front comú i transversal" de partits, entitats i societat civil que porti al programa "fer efectiva" la DUI del 2017.

 

"Si això no és possible, Demòcrates presentarà candidatura pròpia amb aquest programa a les eleccions al Parlament", ha subratllat Castellà, destacant que tampoc arribarà a cap acord amb una formació que no accepti la ruptura com l'única via per a aconseguir la independència.

Tres ponències

Al congrés es debatran tres ponències: la ideològica, amb el títol de 'La república que volem'; el full de ruta, sota el nom de 'La via unilateral cap a la independència', i una tercera que modificarà certs aspectes dels estatuts. Al full de ruta per a aconseguir la independència, Demòcrates proposa aixecar la suspensió de la DUI; una mobilització social que faci impossible qualsevol intent de l'Estat de desactivar la voluntat dels catalans; un pla per a prendre el control efectiu del territori i de les infraestructures, i l'inici d'un procés constituent que culmini amb la redacció d'una Constitució.

Després d'admetre que són conscients de la duresa i els costos d'aquest full de ruta, Castellà ha defensat que és l'única possible si es vol la independència: "L'independentisme a Catalunya té un elefant enorme dins de la sala que ningú vol veure, i la societat catalana ha demostrat ser madura per a poder parlar-li clar".

Taula de diàleg

"No hi ha cap via a la independència a través d'una taula de diàleg que no és de negociació de les condicions d'una secessió, i que té el gran risc de blanquejar a l'Estat davant la comunitat internacional", ha avisat. Per a Castellà, la taula de diàleg entre governs no pretén negociar les condicions de la independència tenint en compte que, en la seva opinió, no hi ha hagut un procés per a acabar amb la "repressió" ni s'accepta la presència d'un mediador internacional.

"Sembla que la voluntat del Govern en la taula de diàleg és reconduir a la societat catalana a un estadi previ a 2010, probablement a canvi de la fi de la repressió, encara que això encara està per veure", ha assenyalat Castellà