La formació Demòcrates, liderada pel cap de govern en funcions del govern andorrà, Xavier Espot, ha guanyat les eleccions generals d'Andorra, en l'àmbit nacional obté un 32,3 % dels comicis, que es tradueix en 16 escons. També ha guanyat les parròquies de La Massana, Ordino i Canillo i lidera el recompte a Escaldes, Andorra la Vella i Encamp. El triomf de la coalició que va encapçalar l'últim govern era previsible, però la segona posició ha estat una sorpresa perquè contra tot pronòstic ha anat a parar a Concòrdia, un partit amb menys d'un any de vida impulsat per joves andorrans per "canviar les coses" que obté un 21,8 % dels vots (5 escons) i la parròquia de Sant Julià de Lòria. Una victòria a costa del Partit Socialdemòcrata, que malgrat la unió amb Progressistes SDP, ha obtingut un pitjor resultat de l'esperat i ha quedat en tercera posició amb un 21 % dels vots (3 escons) i cap parròquia.
🗳️ Eleccions Andorra 2023: sistema electoral, candidatures i modalitats de vot
La quarta posició ha estat per a Andorra Endavant, un partit de nova creació que va sorgir com a escissió de Tercera Via, que enguany no s'ha presentat a les eleccions. Sota el lideratge de Carine Montaner ha obtingut el 16 % dels vots (3 escons). Finalment, Liberals d'Andorra s'ha quedat fora de l'hemicicle i Acció — escissió del primer— han obtingut un representant. La participació en aquestes eleccions generals ha estat del 66,95 % una xifra 1,37 punts per sota a la del 2019, quan va ser del 68,32 %. Així doncs, han votat 20.057 persones de les 29.958 que estaven cridades a les urnes.
Xavier Espot, a un pas de la majoria absoluta
El líder dels Demòcrates, Xavier Espot, podrà optar a la reelecció i governar Andorra durant quatre anys més. El 2019 no va obtenir la majoria absoluta i va formar un govern de coalició amb Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos. Aquests últims s'han presentat en coalició amb els Demòcrates en aquestes eleccions i junts han obtingut un molt bon resultat, que a l'espera que acabi l'escrutini a les parròquies podria ser una majoria absoluta, que se situa en els 15 escons. Fins al moment té assegurats 11 escons, 5 de la votació nacional i 6 de les parròquies, però es preveu que arribin fins als 17. Els reptes d'un nou govern d'Espot seran fer front a la crisi de l'habitatge i definir els punts de l'acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea (UE) i especialment l'encaix al mercat únic europeu.
Concòrdia, la gran sorpresa de les eleccions a Andorra
Concòrdia va néixer el passat mes de juliol i s'ha presentat a les eleccions generals impulsat per la necessitat de propiciar "un canvi de rumb" al Principat. Liderada per Cerni Escalé, una de les principals propostes és garantir un habitatge digne a través d'una moratòria de 18 mesos a les inversions estrangeres en el sector immobiliari, ja que consideren que aquest és el principal motiu de la pèrdua de qualitat de vida a Andorra. En aquest sentit, també creuen que s'ha de vetllar per la competitivitat de les empreses andorranes i no veuen amb bons ulls l'acord d'associació amb la UE per les conseqüències que podrien tenir per al país entrar al mercat únic. D'altra banda, també aposten per la legalització de l'avortament lliure i gratuït fins a la setmana 12 d'embaràs.
El Partit Socialdemòcrata continuarà a l'oposició i els liberals queden fora
Pere López, líder del Partit Socialdemòcrata, que apel·lava al "canvi de la majoria" per obtenir una victòria sobre Demòcrates, no ho ha aconseguit, i el triomf de Concòrdia l'ha relegat a la tercera posició, malgrat que la unió del seu partit amb l'altra formació socialista, Progressistes SDP, augurava un bon resultat. Quant als liberals, tal com pronosticaven les enquestes, la divisió del sector en Liberals d'Andorra i Acció els ha penalitzat i han quedat fora del parlament.
Com funciona el sistema electoral andorrà?
El sistema electoral andorrà és força diferent del que hi ha a Catalunya, i un pèl més complicat. El Consell General té 28 consellers, el que aquí s'anomenen diputats, que els electors trien a través d'un doble vot. D'una banda, voten una llista única d'àmbit nacional, i les que superen el llindar del 7,14 % dels vots es reparteixen 14 escons de forma proporcional. És a dir, cada candidatura presenta una única llista amb 14 candidats a tot el país. L'altre vot és per a les llistes tancades locals que es presenten a cadascuna de les 7 parròquies, amb candidats diferents de les llistes nacionals. A cada parròquia s'escullen dos consellers a través d'un sistema majoritari, és a dir, qui guanya s'ho emporta tot. Les parròquies són: Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria, Encamp, la Massana, Ordino i Canillo. Cal destacar que no tots els partits es presenten a totes les parròquies i per exemple, a Canillo, només es presenten els Demòcrates, de manera que ja s'asseguren dos escons.