El govern espanyol que lidera Pedro Sánchez va demanar empara i l'ONU ja ha contestat. Després d'analitzar les iniciatives dels governs de coalició de PP i Vox a diverses comunitats autònomes per derogar les respectives lleis de memòria històrica i substituir-les per unes anomenades lleis “de concòrdia”, ara Nacions Unides alerta i insta Espanya a “prendre les mesures necessàries per garantir l'estricte respecte dels estàndards internacionals dels drets humans”. Els tècnics de l'ONU alerten que “les anomenades lleis de concòrdia podrien transgredir l'obligació de l'estat espanyol de garantir la preservació de la memòria històrica de greus violacions dels drets humans”, ja que, “ordenen la supressió de múltiples entitats, projectes, webs i activitats de memòria històrica”, “poden suposar límits a l'accés a la veritat sobre el destí o parador de les víctimes” i “obstaculitzen o suprimeixen la subvenció a projectes”. Ho consideren tot plegat un revisionisme que pot vulnerar drets de les víctimes i invisibilitzar els crims de la dictadura.

L'informe de Nacions Unides està signat per Fabian Salvioli, relator especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició; Aua Baldé, relatora del grup de treball sobre desaparicions forçades; i Morris Tidball-Binz, relator especial sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries. Aquests experts internacionals alerten que les iniciatives de la dreta espanyola poden “invisibilitzar” les “greus violacions de drets humans comeses durant el règim dictatorial franquista”. A més de l'ONU, l'executiu estatal té la intenció de portar les lleis “de concòrdia” dretanes al Tribunal Constitucional (TC) i ha demanat empara també al Parlament Europeu i al Consell d'Europa.

Un “revisionisme” que “evita anomenar o condemnar el règim franquista”

El text de l'ONU argumenta que aquestes lleis “de concòrdia” de PP i Vox “eviten anomenar o condemnar el règim franquista” i subratlla que contribueix a revifar teories “revisionistes o negacionistes” sobre la Guerra Civil i la dictadura. En concret, els relators de Nacions Unides alerten de la llei que impulsa el govern de coalició dretà al País Valencià, que en posar en un mateix paquet les víctimes de la Segona República, del terrorisme d'ETA i del terrorisme islàmic, fa “desvirtuar”, assenyalen, l'objectiu últim que hauria de ser “atendre les necessitats i drets dels centenars de milers de víctimes del franquisme i la Guerra Civil”. L'informe dels relators de Nacions Unides també menciona de forma crítica les lleis que PP i Vox han impulsat a Castella i Lleó i a l'Aragó per la supressió d'iniciatives de memòria.

Complir amb els acords internacionals en matèria de drets humans i memòria

Finalment, els relators de l'ONU recorden que totes les institucions espanyoles i els poders de l'Estat, del nivell que siguin, s'han de comprometre a protegir els drets humans i preservar la memòria històrica envers les greus violacions d'aquests, a risc que si s'incompleix això es corre el risc de “comprometre la responsabilitat” d'Espanya i de l'ONU. En aquest sentit, l'informe assenyala que Espanya va signar i ha de complir amb el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (1977) i la Convenció Internacional per a la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçoses (2009).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!