Els cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez i el desenllaç de tot plegat aquest dilluns, quan el president del govern espanyol va anunciar que seguia al càrrec, ha arribat a la premsa internacional. Aquest dilluns ja hi havia molt mitjans que es feien ressò de la decisió de Sánchez de mantenir-se al càrrec; el diari britànic The Guardian en va fer, fins i tot, un seguiment en directe. A més, va fer una crònica titulada: “Pedro Sánchez continuarà com a primer ministre espanyol malgrat la campanya de bullying”. El mitjà públic britànic, la BBC, va destacar la “campanya d'assetjament” cap a ell i la seva dona, mentre que el Financial Times va cobrir el missatge del president en el seu apartat d'històries destacades. El ressò internacional segueix aquest dimarts a l'editorial del també Financial Times.
“Un debat hiperpersonalitzat”
Un text demolidor. Així és l'editorial del diari britànic que es titula: “La tàctica del primer ministre espanyol reviu el 'sanchisme'". El Financial Times és dur amb Pedro Sánchez i qüestiona la seva actitud durant aquests últims dies en què ha desaparegut de l'esfera pública. El diari comença el text amb duresa: “La decisió de Pedro Sánchez de mantenir-se al càrrec després de prendre's un descans de cinc dies per reflexionar sobre el seu futur no ha fet més que agreujar un debat hiperpersonalitzat sobre la integritat del president del govern espanyol”. L'editorial també recull les reaccions dures contra la decisió de Pedro Sánchez com la del president del PP, Alberto Núñez Feijóo o la de l'expresident del govern espanyol José María Aznar.
No perdona la falta d'autocrítica
Una de les coses que més critica l'editorial és la falta d'autocrítica per part del president del govern espanyol, a qui acusen de “culpar la dreta com l'arrel del problema i no reconèixer la capacitat del seu propi bàndol d'escopir bilis”. “En els últims anys, l'oposició conservadora ha intentat inculcar la idea despectiva del 'sanchisme', el tipus de política suposadament egoista del president. Ara és probable que Espanya es vegi consumida per un debat encara més malhumorat sobre si Sánchez és víctima d'una injustícia, com es va presentar, o el narcisista corrupte que perceben els seus oponents”, sentencia el diari britànic. Finalment, el Financial Times parla també d'“estancament” del govern de Pedro Sánchez en els últims mesos, però posa com a excepció la llei d'amnistia.
Aquestes són les dures paraules que el rotatiu britànic ha dedicat al president espanyol, però aquest dilluns la declaració institucional de Pedro Sánchez va fer la volta al món i va arribar als Estats Units, on el Washington Post va afirmar que “El líder espanyol Sánchez romandrà al poder després del drama de la seva dimissió”. Així mateix, The New York Times va recalcar com “un progressista amb reputació de supervivent astut, ha intentat posar fi a dies d'ansietat per les acusacions de corrupció contra la seva esposa que, segons ell, són una difamació”.