Entre la llista d'una seixantena de noms espiats pel programa Pegasus, tot i que els investigadors de Citizen Lab apunten que podrien ser molts més, hi figura el nom de l'advocat Andreu van den Eynde. L'endemà que esclatés tota aquesta trama d'espionatge, el lletrat ha assegurat que tot i que es pensava que això no el sorprendria, ja que durant tots aquests anys havia tingut una "mena d'intuïció, un joc paranoic de dir 'ui si ens espien'", sí que ha quedat parat per la "magnitud de la tragèdia", en comprovar la gran quantitat de gent que ha resultat afectada per aquestes escoltes il·legals: "Una cosa tan grollera i tan massiva sí que m'ha sorprès", ha reconegut. Davant aquests fets i les excuses que ha posat el ministeri de l'Interior, que s'ha desvinculat de les escoltes, van den Eynde ha sospesat la possibilitat que el govern espanyol s'amagui rere els secrets d'estat per intentar escapolir-se de les seves responsabilitats. En una entrevista a Catalunya Ràdio, però, ha advertit que aquests són una "arma d'impunitat amb les cames molt curtes". En aquest sentit, ha recordat que si "els secrets d'estat no van servir per tapar les escoltes del Cesid, no sé per què haurien de servir ara", ha conclòs.
En la mateixa línia, ha reconegut que l'Executiu de Pedro Sánchez, al que Carles Puigdemont ha demanat a ERC que deixi de donar suport després dels últims fets, pot intentar escudar-se en els fons reservats i els secrets d'estat "tot el que vulguin", però l'advocat adverteix de dos problemes: "Això no és com les escoltes del Cesid, això és l'ús d'una tecnologia de monitoratge massiu que és incompatible amb qualsevol autorització judicial. No té res a veure amb el fet que et punxin el telèfon, aquí et poden baixar totes les aplicacions, missatges, fotografies, historial de cerques, l'agenda, les converses amb els teus amics i familiars... És complicat parlar de secrets oficials per tapar tot això", ha advertit Van den Eynde, que també apunta que utilitzar aquesta excusa seria com si el govern espanyol es cavés la seva pròpia també: "Ho demostrarem per una altra banda".
Potencialitat invasiva infinita
Tornant a prendre l'escàndol de les escoltes del Cesid com a exemple, Van den Eynde compara aquest cas amb tot el que va succeir llavors: "Són les escoltes del Cesid, però amb la tecnologia actual", ha dit l'advocat, confirmant que existeix una responsabilitat penal evident. En aquest sentit, ha volgut recordar que sobre l'espionatge de Pegasus ja hi ha un procediment obert, "no és res nou", ha dit, en referència a la causa oberta a Barcelona que va començar quan es va detectar l'espionatge a Ernest Maragall i Roger Torrent. "Ara, les víctimes hauran de decidir que fer, es poden unir a aquesta causa, que ja està investigant fets anàlegs o similars", ha apuntat l'advocat, assegurant que "s'iniciaran totes les vies que faci falta".
Durant l'entrevista, l'advocat, que és expert en la matèria dels ciberatacs, ha exposat que "aquesta eina s'ha fet servir de forma tan massiva perquè es pensaven que era indetectable". Això, diu Van den Eynde, ha resultat no ser així, i aquelles persones que van contractar els serveis de l'empresa israeliana NSO podran demanar una indemnització, ja que no és tan indetectable com semblava en principi. "Quan sapiguem quants diners s'han gastat, que seran molts, podran demanar una indemnització". Així, tot i que Van den Eyden coneix de prop aquesta mena de delictes i sap bé com moure's, segons ha dit ell mateix, i evitava agafar trucades de contactes desconeguts, ha acabat formant part de la llista de espiats, perquè "Pegasus és una tecnologia de nova generació, té una potencialitat invasiva infinita".