Amnistia denegada. El magistrat del jutjat Penal 15 de Barcelona  ha desestimat aplicar l'amnistia a Abel Mora, el primer jove independentista i anarquista que va ingressar a la presó el 30 de maig passat, el mateix dia de l’aprovació de la llei d’amnistia pel Congrés dels Diputats, segons la resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimarts, just en complir-se dos mesos que està tancat. Mora va ingressar a la presó de Brians 2 per complir una pena de 3 anys i 9 mesos de presó com a coautor de lesions a un home que duia una bandera i una gorra espanyola, quan tornava de participar en una manifestació del sindicat de la policia espanyola Jusapol, al metro de Barcelona, el 10 de novembre de 2018. El company de Mora, no detingut, va empentar l'home escales avall del metro, i  es va condemnar Mora com a coautor per vigilar la zona i no fer-hi res davant l'agressió. La seva advocada va demanar l’aplicació de la norma de l’oblit penal un cop va entrar a la presó.

La Fiscalia es va oposar a concedir-li l'oblit penal perquè  sostenia que el delicte i l’acció no encaixen en els supòsits que fixa la norma perquè "no van ser per reclamar la independència de Catalunya". Ara, el jutge comparteix el mateix criteri  i sosté que "l'agressió de Mora no es va efectuar en el context que recull l'article 1 de la llei d'amnistia, sinó pel seu rebuig ideològic als símbols de la víctima." Mora és l'únic independentista que actualment està privat de llibertat, i per ara, hi continuarà. La defensa pot presentar recurs davant el mateix jutjat o davant l'Audiència de Barcelona.

"En cap context independentista"

En la resolució, el magistrat de reforç, José Manuel Delgado Seoane, manifesta que  els fets provats de la condemna no es poden emmarcar  en la llei d’amnistia sobre l’impuls i promoció de la independència de Catalunya. Hi afegeix que tampoc es pot aplicar el motiu ideològic,  exclòs de les excepcions per aplicar l’amnistia en els delictes d’odi, ja que sosté que primer ha de concórrer que els fets encaixin en l’article 1 de la llei.  “L’agressió comesa per Abel Mora i l’altre home  es van efectuar en un context  no independentista, ni dins dels límits, concentracions o actes dirigits a reivindicar, promoure o procurar la secessió a o independència de Catalunya", afirma el jutge.

A més, el jutge, tot i admetre que hi havia una “concentració antifeixista” enfront de la protesta policial, que reclamava l’equiparació salarial a Barcelona,  hi precisa que, segons la sentència, “els fets no van passar a la manifestació, sinó en el metro,  i que el motiu de l’agressió va derivar del rebuig per part del penat i el seu company  dels símbols i sentiments que portava la víctima, i res més”. Per tot això no li aplica l’amnistia. A més de la pena de presó, Abel Mora va ser condemnat a indemnitzar la persona ferida amb uns 9.000 euros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!