Amnistia rebutjada. L’Audiència de Barcelona ha desestimat aplicar l’amnistia a un independentista que va condemnar a dos anys de presó per un delicte de lesions a una simpatitzant de Ciutadans, després de participar en la manifestació del 12 d’octubre el 2019 a Barcelona, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC aquest dilluns. En la condemna, la secció 6a de l’Audiència de Barcelona afirma que “l’acusat va agredir de forma gratuïta la senyora per motius ideològics” i, ara el mateix tribunal sosté, en una interlocutòria,  que amb l’acció no reivindicava la independència de Catalunya, “sinó una represàlia ideològica o envers les creences de la víctima”, i per això no li aplica la norma de l’oblit penal.

La formació d'Alerta Solidària, que porta la seva defensa, estudia si presentarà recurs davant la secció d’apel·lacions del TSJC. El tribunal el va condemnar per un delicte de lesions amb l'agreujant per motius de discriminació referent a la ideologia de la víctima i amb l'atenuant de reparació del dany. A més de la pena de presó, el tribunal va condemnar el jove a indemnitzar amb més de 8.554 euros la dona, sobretot pels danys psicològics.

 

Insults i cop al metro

Els fets van passar a l'estació de Verdaguer de la línia 5 del metro de Barcelona, el 12-O  del 2019 al migdia. L’acusat, defensat per Eva Pous, va veure que la denunciant duia un globus de Ciutadans després d’haver assistit a la manifestació unionista del 12-O a plaça de Catalunya, va atansar-se a ella i al seu acompanyant amb intenció agressiva. Els fets provats  en la sentència afirmen: “Primer, va passar entre ells i, a continuació, va girar-se i donà un cop amb la mà contra el globus, que va tocar lleugerament l'espatlla de la dona. Seguidament, li va llençar una escopinada, alhora que li digué puta España, fascista, hija de la gran puta. L'acusat portava una samarreta amb la inscripció Puta Espanya i en cap moment medià provocació de la senyora. Ella li va recriminar la seva conducta i en aquell moment va entrar un comboi, ell va entrar-hi, va subjectar-se en les portes i li va llençar una puntada de peu a aquella, que li va colpejar l'abdomen, al mateix temps que li deia vete de aquí, puta, vete a tu país.”

En la interlocutòria, el tribunal – format pels magistrats José Manuel del Amo, Paula Ramon Vidal i Laura Gómez- manifesten que la petició d'aplicació de la Llei Orgànica 1/2024, no pot ser acceptada. Hi argumenten que "els fets no corresponen amb l'àmbit objectiu definit a l'article 1 de la llei. Als fets provats va consignar-se que la conducta de l'acusat va tenir com a finalitat atacar a una persona d'ideologia contrària. Tot i que, ben segur, l'acusat és partidari de la independència de Catalunya, la seva acció tingué com a finalitat la represàlia ideològica o envers les creences de la víctima".

Transcendeix a la ideologia

El tribunal raona que "la conducta és aliena a les consultes de 2014 i 2017; tampoc és un acte de reivindicació o promoció de la secessió. Hem de reiterar que fou un acte de represàlia ideològica i qualsevol acte d'aquesta mena no pot quedar inclòs. No va tractar-se de reivindicar o de promoure sinó de reduir al rival ideològic a la condició d'algú que mereix ser atacat només perquè la seva ideologia i creences no són les del subjecte actiu."

Una de les exclusions per a aplicar l'amnistia és que el delicte es cometi amb motivacions racistes, antisemites o de creença  de les víctimes, però  la norma no fa esment del motiu "ideològic" per encabir les motivacions independentistes. Això no obstant, el tribunal reitera: "La conducta és un acte de represàlia, surt del context de l'anomenat procés independentista puix, inferim racionalment, podria haver-se produït fora o al marge del temps previst a la norma. A més, hem de ponderar que la víctima venia de fer ús d'uns dels seus drets fonamentals i fou objecte d'un atac al qual no fou aliè aquest fet." I conclou: "Podríem considerar que tant el fet de ser partidari de la unitat d'Espanya com de la independència de Catalunya transcendeix a la ideologia. Aquestes posicions s'apropen al concepte de creença puix no són inherents a ideologies o corpus ideològics concrets." Per tot això, descarta aplicar l'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!