El Parlament de Catalunya ha efectuat aquest dimecres al migdia la primera ofrena floral amb motiu del 84è aniversari de l'assassinat de Lluís Companys a mans del franquisme. Es tracta del primer cop que la cambra catalana ha tirat endavant aquesta idea, a proposta d'Esquerra Republicana. I és que Companys va ser el primer president del Parlament de Catalunya des de la seva restitució l'any 1932. Mentre tots els grups parlamentaris han respectat aquesta proposta, avalada per Junts, ERC, els Comuns, la CUP i Aliança Catalana, l'extrema dreta espanyolista de Vox ha intentat fer-se el protagonista i ha repartit diversos cartells davant l'ofrena floral i l'estàtua de Lluís Companys a la cambra catalana, en els quals acusaven el president d'assassí: "Companys, assassí de 8.352 catalans". Els diputats d'extrema dreta han pogut situar els diversos cartells just abans de l'inici de l'ofrena flora, mentre que els serveis de la cambra catalana els han retirat gairebé de forma immediata. 

Precisament, el portaveu del partit d'extrema dreta espanyolista al Parlament, Joan Garriga, titllava Companys d'assassí en una roda de premsa aquest passat dimarts. I és que els 11 diputats de Vox reinterpreten la història i consideren que Companys va perseguir i ordenar assassinar a milers de ciutadans del bàndol nacional i catòlic. Per a Vox, Companys va ser un "colpista, responsable de la destrucció de més de 7.000 edificis religiosos a tot Catalunya i de l'assassinat de més de 8.000 catalans".

 

 

Un homenatge a Companys amb polèmica 

L'homenatge a Lluís Companys des del Parlament ha estat lluny de ser tranquil. I és que el president de la cambra catalana, Josep Rull, no ha pogut llegir la declaració institucional per commemorar l'aniversari de l'afusellament de Companys. El motiu? El PSC s'ha abstingut en una declaració acordada entre Junts, ERC, els Comuns i la CUP i ha evitat el suport dels necessaris 2/3 del Parlament perquè el text pugui ser llegit en el ple. Per això, Junts i Esquerra Republicana han carregat contra els socialistes, que no estan a favor que l'Estat espanyol demani perdó per l'assassinat de Companys. "El Parlament de Catalunya considera que l'Estat hauria de demanar perdó per l'assassinat del president Companys i per haver trigat més de vuit dècades en reconèixer la nul·litat del judici a l'únic president d'Europa assassinat per feixistes", diu literalment el text aprovat pel Parlament de Catalunya. 

"Aquesta és la normalitat que predica el govern de Salvador Illa. Normalització és espanyolització i desmemòria", ha assegurat el diputat juntaire i vicepresident del partit Josep Rius a través d'X. El diputat d'Esquerra Republicana i secretari segon de la Mesa del Parlament, Juli Fernández, també ha carregat contra els socialistes per abstenir-se en aquesta declaració: "És tristament irònic que això passi just avui que a la sessió de control el president Illa ha dit defensar les institucions en una pregunta sobre monarquia. Ahir, al Terròs, poble natal de Companys, per primer cop en anys cap conseller del Govern present". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!