L’actriu i presentadora Elisa Mouliaá va denunciar aquest dijous, a través de les xarxes socials, haver estat “víctima d’assetjament sexual” de l’exportaveu de Sumar al Congrés Íñigo Errejón, que va presentar la dimissió i va anunciar que deixa la política després que hagin transcendit acusacions anònimes contra ell en el mateix sentit que la de Mouliaá. La presentadora va assegurar dijous que va ser assetjada sexualment i que hi ha proves i testimonis. En declaracions publicades per la web de RTVE, Mouliaá va afirmar que la denúncia "es farà pública" i això és el que ha passat aquest divendres al matí. El Español ha tingut accés al text presentat davant la policia espanyola.

"No va consentir res del que va passar"

A la denúncia, entre d'altres coses, explica que una nit, a finals de setembre de 2021, Errejón i ella van anar a una festa a casa d'una amiga de l'actriu. Un cop a la festa, van entrar en una habitació de la casa i el polític va tancar el pestell de la porta "per impedir que la denunciant pogués escapar". A l'habitació, Errejón la va començar a tocar i a fer-li petons a diferents parts del cos, sobretot als pits i glutis i, tal com indica la denúncia, "li va arribar a treure el sostenidor al mateix temps que li deia frases lascives". "Tots aquests fets van passar sense consentiment de la declarant", subratlla la denúncia.
"Tot seguit, la va empènyer sobre el llit i el denunciat es va treure el seu membre viril, començant a llepar la zona dels pits (...). La denunciant recorda que es va sentir paralitzada i que no va consentir res del que va passar", detalla.

Quan van succeir els fets, feia un any que Mouliáa i Errejón parlaven a través d'Instagram i Telegram i abans d'anar a casa de la seva amiga, la presentadora i el polític s'havien trobat a la presentació d'un llibre d'ell, on ella estava convidada. En acabar, van anar a una cerveseria. Aquella nit, Mouliáa tenia previst anar a la festa que una amiga celebrava a la seva casa i, segons la denúncia, "per educació", va oferir al polític acompanyar-la. 

Les condicions d'Errejón

Un cop anaven camí a casa de l'amiga de l'actriu, Errejón, amb una actitud "dominant", va imposar tres condicions a Elisa Mouliáa: "que no se n'allunyés gaire aquesta nit", "que si ho feia, no se n'anés a més de 20 metres" i "que aquella nit li fes un petó". Aquestes condicions van provocar que la denunciant se sentís "violentada i tallada" però va decidir "guardar silenci per qui era", recorda el text, ja que en aquell moment Errejón era membre del Congrés dels Diputats. Segons el document, Errejón i Mouliáa es trobaven a l'ascensor de l'habitatge de l'amiga i el polític li va dir: "La regla la trencaré ara mateix". "A continuació, va agafar la denunciant fortament de la cintura i la va començar a besar, introduint la seva llengua a l'interior de la boca, deixant-la sense respiració i d'una manera violenta, envaint el seu espai i fent que se sentís molt intimidada", diu a la denúncia.

Un cop dins la festa, Mouliáa va ballar amb un amic, fet que devia provocar enveja a Errejón que la va agafar pel braç i la va portar a l'habitació esmentada anteriorment. Allà hauria passat el que ja s'ha relatat i Mouliáa hauria aconseguit escapar fent servir l'amic amb qui ballava d'excusa. D'acord amb la denúncia, el diputat llavors li va imposar una condició: en 20 minuts, tots dos havien de marxar a la casa d'ell. "La denunciant recorda que va accedir a la seva condició, ja que la seva intenció era que tot el que estava succeint acabés com més aviat millor". 

El trajecte cap a casa d'Errejón

Mouliáa no marxava de la festa, i això va provocar que Errejón insistís i arribés a posar-li la jaqueta sobre les espatlles i la fes marxar. Un cop al taxi, Mouliáa va rebre una trucada del seu pare dient que la seva filla estava a 40 de febre, "extrem que no va preocupar el seu acompanyant, el qual no va reaccionar en absolut". "Íñigo mantenia una actitud freda i impassible al que estava passant", narra la denúncia. I així va ser, van acabar pujant al domicili d'Errejón que, "sense mediar paraula, comença a besar la denunciant als llavis" i la torna a tocar. Arribats a aquest punt, l'actriu comunica a Errejón que se sent molt incòmoda i preocupada per l'estat de salut de la seva filla, i per això, finalment, li diu: "Íñigo, només sí és sí. Sembla mentida que m'estigui passant això amb tu". A l'instant, li retreu "no saber què és la seducció, els temps i l'escolta, a la qual cosa el denunciat li va contestar donant-li les gràcies i dient-li que això serviria per a futures trobades". En sentir-ho, Mouliaá assegura que va sentir "sorpresa, repulsió i decepció". Aquest dijous, a la comissaria, els agents de la policia nacional van preguntar a la intèrpret si es va sentir víctima d'un delicte sexual; va dir que sí.

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!