La mala imatge d'Espanya a Europa no para de créixer. El diari Neue Zürcher, considerat el principal diari suís, ha assegurat que Espanya "està en el caos". "La mala coordinació i la manca de personal sanitari estan provocant una nova onada de coronavirus a Madrid", indica el rotatiu, que compara la situació espanyola amb la d'Itàlia, que no dubta a titllar d'"exemplar".
El Neue Zürcher centra l'atenció en la capital espanyola i la seva regió. "Madrid torna a ser l'epicentre de coronavirus d'Europa, amb la ciutat i diverses localitats del voltant confinades. Els veïns només poden sortir per fer algunes activitats, entre elles anar a treballar", indica. Afegeix que en la primera onada els dos Estats més afectats a la UE van ser Itàlia i Espanya, però en canvi ara els italians se n'estan sortint. "Què ha fet malament Espanya?", es pregunta.
El diari identifica 4 causes d'aquesta diferència entre Espanya i Itàlia:
1- Itàlia va mantenir el confinament [de la primavera] més temps.
2- El rastreig de contactes funciona malament a Espanya.
3- Itàlia ha respost millor a les deficiències estructurals del sistema de salut.
4- A Espanya, el càlcul electoral té prioritat sobre la racionalitat de la política sanitària.
El diari assegura que el govern de Pedro Sánchez va cometre un error fatal quan va desconfinar amb rapidesa per intentar captar el turisme. "El govern espanyol va introduir diversos graus de relaxament per a les autonomies amb una idea: el país ha de quedar obert a temps per als turistes de la temporada d'estiu. La vida nocturna també es va recuperar aviat. I com a resultat molts joves espanyols van irrompre als bars i clubs nocturns", explica. "El govern espanyol es va relaxar massa aviat en els sectors equivocats", conclou.
Afegeix que a aquest desconfinament erroni s'hi ha afegit una falta de preparació pensant en la segona onada de coronavirus. "Espanya no només va sortir del confinament de forma precipitada en algunes zones, sinó que a més les autoritats van adoptar poques mesures preventives per a una segona onada. Sobretot, la majoria d'autonomies no van reclutar prou personal a temps per rastrejar les cadenes d'infecció", indica. "La segona onada no s'esperava fins a l'octubre. Quan va començar el rebrot a finals de juliol, hi havia manca de metges", diu al diari la vicepresidenta del Col·legi de Metges de Madrid, Ángela Hernández. "A molts metges se'ls van concedir vacances perquè estiguessin a plena disposició a la tardor", assenyala.
El diari apunta que una de les raons de la mala situació espanyola és la crisi institucional que pateix. "A Espanya el govern central del president Pedro Sánchez està en pugna des de fa mesos amb l'oposició i els governs autonòmics. La pugna més virulenta [respecte del coronavirus] és amb Madrid. La regió de la capital espanyola és el fortí dels conservadors del PP des de fa dècades. I el govern autonòmic encapçalat per Isabel Díaz Ayuso té ganes de distanciar-se del govern central socialista", resumeix.
Unes polèmiques que no existeixen a cap altre país d'Europa.