Dos votants del referèndum de l'octubre de 2017 han denunciat les càrregues policials al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Els dos denunciants són ciutadans del Bages que van ser resultar ferits per l'actuació policial de la Guàrdia Civil a l'escola de Sant Miquel de Castellgalí, Manresa. Segons publica El Punt Avui, els dos votants anònims han denunciat en nom de tots els afectats que van patir múltiples vulneracions de drets fonamentals.
Una intervenció innecessària
L'advocat d'un dels dos afectats, Jaume Pich, argumenta que el seu client va ser apartat de la porta del centre de votació "a cops" i "puntades de peu", mentrestant la Guàrdia Civil entrava per un altre lloc, obrint una tanca. Assegura que "la intervenció no era necessària perquè no hi havia prou gent i per tant va ser una actuació desproporcionada, van anar a fer mal".
Setze ferits
Un total de setze votants van resultar ferits per les càrregues policials, i aquests van presentar una denúncia als jutjats de Manresa. Aquest jutjat va desestimar el cas al·legant que "no hi havia indicis d'excés policial" per part de la Guàrdia Civil. L'altre advocat de la denunciant, David Casellas, es lamenta: "A la meva clienta ni tan sols li van prendre declaració. Tant la Fiscalia com la defensa vam demanar allargar les diligències, però la jutgessa s'hi va negar".
Jaume Pich destaca "una diferència de tracte poc habitual" de la magistrada.
Un judici just
Els denunciants van recórrer l'arxivament per part dels jutjats de Manresa i el van dur a l'Audiència de Barcelona, que tampoc va apreciar cap delicte. També van dur el cas al Tribunal Constitucional, que va desestimar el recurs d'empara. Un cop finalitzat el recorregut judicial a Espanya, els advocats dels votants han presentat una demanda contra l'estat espanyol a Estrasburg. Al·leguen una vulneració del dret a un judici just davant d'una investigació "molt escassa".
Casellas assegura que la justícia espanyola es va "guiar molt per l'escassa gravetat de les lesions" quan l'advocat creu que la importància resideix en "l'acció denigrant" i "innecessària" de la Guàrdia Civil per "reprimir una protesta pacífica". L'advocat sosté que s'han vulnerat diversos drets fonamentals com el dret a reunió, a la lliure expressió i a no ser sotmès a un tractament degradant.