Der Spiegel, el principal setmanari alemany, explica en un reportatge titulat "Com Puigdemont pot quedar en llibertat" les possibilitats que té el president català de veure rebutjada l'euroordre. Segons el setmanari, tot queda pendent de si el Tribunal Superior de Schleswig Holstein considera que a Puigdemont se li pot aplicar el delicte d'"alta traïció". Però precisa que aquesta acusació d'alta traïció "està lluny de ser clara" (Längst nicht so eindeutig ist, en alemany), segons els juristes alemanys.
"La situació respecte a l'acusació principal —la rebel·lió— està lluny de ser clara. En aquest cas, el dret penal alemany té un títol semblant, l'alta traïció contra la federació" (article 81 del Codi Penal). Però no és comparable al que es coneix com a rebel·lió a la llei espanyola. A més l'alta traïció exigeix l'ús de la força. I Puigdemont mai no ha utilitzat o ha fet crides a la violència. Tot plegat farà que les autoritats judicials alemanyes es preguntin si l'extradeixen per traïció/rebel·lió", assenyala. "L'extradició per rebel·lió no es pot donar de cap manera per feta (Ist keinesfalls beschlossene Sache, en alemany)", afegeix. Recorda que també es va pronunciar en aquest sentit la jutge del tribunal de Neumünster, que va fer el tràmit inicial després que Puigdemont va ser detingut.
El setmanari precisa que si aquest és el resultat, l'extradició només podria ser per malversació de diners, un càrrec secundari que respon a les partides que el Govern va destinar al referèndum. I creu que en això hi podria haver la clau, perquè el jutge Pablo Llarena es trobaria altre cop amb la temptació de retirar l'euroordre, com va succeir a finals de l'any passat, quan ja va fer marxa enrere.
Si Alemanya extradís Puigdemont només per malversació, no se'l podria jutjar a Espanya per rebel·lió, sinó tan sols per aquell delicte.
Der Spiegel analitza què va fer Llarena quan el cas es va tractar judicialment a Bèlgica. "Llarena hauria pogut jutjar Puigdemont per càrrecs menors, però hauria estat un procés estrany: Els exconsellers detinguts haurien hagut de respondre per rebel·lió, però no pas el seu cap, el símbol del moviment independentista català. El jutge tenia por d'aquest escenari. I en va deixar constància el 5 de desembre en la justificació de la retirada de l'ordre de detenció: Si Bèlgica es negués realment a aplicar el delicte de rebel·lió podria passar que es restringís "la processabilitat de l'acusat fugit".
El setmanari pronostica que si Llarena tornés a actuar igual, "Puigdemont tornaria a ser un home lliure".