Der Spiegel, el principal setmanari alemany, ha advertit en un reportatge sobre la situació política espanyola, que després de la decisió del president Pedro Sánchez de convocar eleccions es pot anar a un escenari d'inestabilitat política i d'una major confrontació amb Catalunya. Amb un títol descriptiu -Què va malament a Espanya i quines amenaces té ara el país- la revista subratlla que Sánchez només ha aguantat 8 mesos al govern i que es veu possible que la dreta ocupi ara el poder.

"Espanya escollirà un nou parlament, i la dreta podria arribar al poder a Madrid. Això portarà a una nova inestabilitat. I tampoc és un bon auguri en el conflicte per Catalunya", ha indicat.

Der Spiegel apunta que la causa de la ruptura de la majoria que va votar la moció de censura contra el president Mariano Rajoy és que Sánchez "no s'ha pogut implicar en el judici del Tribunal Suprem contra els independentistes per ordenar a la Fiscalia que retirés els càrrec de rebel·lió contra l'exvicepresident [Junqueras]". I ha afegit que després Sánchez ha ofert contrapartides econòmiques a Catalunya, però els representants del partits independentistes han posat condicions que el líder del PSOE no podia acceptar, en al·lusió al referèndum. 

Der Spiegel

Segons la revista, és un fet important que la campanya electoral coincidirà amb el judici als presos polítics catalans. Ha donat per fet que això beneficiarà a Espanya els partits que volen "eliminar l'autogovern de Catalunya de forma permanent", com el PP, Cs i Vox, en un moment que Podemos -el soci del PSOE- té problemes.

"Després de les eleccions, la situació política a la quarta potència econòmica de la zona euro, que guanyarà més pes quan es produeixi el Brexit, pot esdevenir inestable. Sánchez ha intentat tornar a implicar els independentistes de Catalunya i trobar alguna solució amb converses, cosa que el seu predecessor, Mariano Rajoy, no va fer. I per això ara l'insulten i el titllen de traïdor", assenyala. 

"Si els electors espanyols decideixen que la dreta governi, el conflicte amb els independentistes de Barcelona, que és probable que s'incrementi durant la campanya, s'intensificarà. Espanya tornaria a caure llavors en una cultura d'odi i confrontació".