Patacada de l’extrema dreta francesa, que fa una setmana pensava que acariciava el poder i set dies després s’ha vist superada pel cordó sanitari de l’esquerra i el liberalisme. Jordan Bardella, el candidat de Reagrupament Nacional, no podrà ser el pròxim primer ministre de la república francesa. De retruc, ha quedat trastocada també l’extrema dreta espanyola. Vox s’havia entregat a Marine Le Pen en les darreres setmanes, visualitzant que seria el cavall guanyador a França. El passat dilluns, l’endemà de la primera volta de les eleccions legislatives, el partit de Santiago Abascal assenyalava que “els francesos volen un canvi de rumb”. I una setmana més tard critiquen Emmanuel Macron per haver teixit un cordó que ha empès al poder “la pitjor esquerra europea, pro-Hamàs i antisemita”. I també hi ha moviments de fitxa a la dreta de Vox. Alvise Pérez, el líder de Se Acabó La Fiesta, ha emès un comunicat en el qual convoca Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal a una “junta d’unitat nacional”.

El primer a reaccionar a la derrota dels ultres francesos ha estat Jorge Buxadé. “Sembla que Macron volia parar els peus a l’extrema dreta i el que ha fet ha estat empènyer l’extrema esquerra”, ha opinat en una entrevista a ‘Radio Libertad’ aquest dilluns el coordinador jurídic de Vox. Més tard, en roda de premsa, Santiago Abascal ha felicitat Marine Le Pen per haver guanyat en nombre de vots les eleccions d’aquest diumenge i per haver “retratat” l’esquerra i el centre francès, que ha pactat per evitar l’arribada dels ultres al poder.

A Espanya el PP també haurà d’escollir”, ha assenyalat el líder de l’extrema dreta espanyola en referència a unes futures eleccions generals. De fet, ha lamentat que el líder del PP “ja ha començat a escollir malament per Espanya” quan ha acordat amb el PSOE “repartir-se els jutges” i quan ha “legitimat una investidura feta amb corrupció política”.

El líder de Vox no s’ha pronunciat sobre el moviment de fitxa que ha fet Alvise Pérez. El líder de ‘Se Acabó La Fiesta’ ha publicat una carta en la qual ha instat Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal a reunir-se en una “junta d’unitat nacional”. Assenyala que és “urgent” fer-ho després d’unes eleccions franceses en les quals s’ha posat de manifest el moment “en què es troba Occident i Espanya”. “Cal lluitar contra la corrupció, la partitocràcia i la pèrdua de sobirania que han acabat amb la confiança dels ciutadans en les nostres institucions”, apunta el flamant eurodiputat en el seu escrit.

En la seva carta, Alvise Pérez fa un llistat de mesures que cal “abordar amb caràcter d’urgència”, malgrat que ni el PP ni Vox tenen competències per fer-ho: “Deportació massiva urgent, paralització immediata de processos de nacionalització, bloqueig militar i comercial als països emissors de pasteres, ajudes socials només per espanyols i estrangers legals amb una mínima cotització, incloure treballs forçats en el nostre ordenament jurídic i la no-prescripció dels delictes de corrupció”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!