Les alarmes han sonat a la Moncloa i s'ha decidit actuar: Junts i PSOE es van reunir aquest divendres a Suïssa després que dimarts el partit de Carles Puigdemont provoqués, de forma inesperada, la trenta-cinquena derrota de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. La cara desencaixada del president del govern espanyol ho deia tot: diputats del PP abandonaven la cambra baixa fent befa de l'estat de psicosi del líder socialista. L'endemà, ministres de l'alta jerarquia del govern espanyol escampaven el relat que tot es devia a una rebequeria de Junts per no haver "digerit" encara que el nou president de la Generalitat és Salvador Illa; no pas per culpa dels incompliments del PSOE. “Barrejar les coses per confondre l’opinió pública no és una bona idea”, advertia més tard Carles Puigdemont, que insisteix a demanar una delegació integral de competències en immigració i que ja avisa amb antelació al govern espanyol que, si res no canvia, el pròxim dijous el seu partit tornarà a tombar la senda de dèficit. Davant d'aquesta situació, i amb un horitzó on hi ha la presentació dels pressupostos i la reforma del model de finançament, el PSOE ha decidit actuar, amb l'esperança que la nova cita a Suïssa faci revifar la relació entre tots dos.

El govern espanyol va marxar i ha tornat de vacances amb fracassos a la Carrera de San Jerónimo. Pedro Sánchez celebrava el passat juliol el seu primer aniversari del 23-J amb una important patacada parlamentària: Míriam Nogueras i els seus diputats tombaven la senda de dèficit. I aquesta setmana, en què Pedro Sánchez va haver de desplaçar-se fins al Congrés sense corbata perquè l’aritmètica estava ajustadíssima, el revés dels lloguers ha provocat la trenta-cinquena derrota a l’hemicicle en aquest mandat. Reunions a l'estranger a banda, una de les tesis que sosté l'equip de Pedro Sánchez és que el congrés de Junts a Calella servirà perquè els independentistes superin que Carles Puigdemont no ha tornat a ser investit president de la Generalitat. 

Però a Junts per Catalunya no fan ni de bon tros la mateixa anàlisi. Fonts del grup parlamentari que lidera Míriam Nogueras a la cambra baixa neguen que el congrés de l’octubre acabi condicionant la relació amb el PSOE. A ulls dels independentistes, la relació entre les dues formacions es mesura amb el grau de compliment d’acords. I la reunió a Suïssa d'aquest divendres ha de servir per això. Els socialistes tenen entre cella i cella que cal esgotar la legislatura. Dilluns passat, Sánchez instava els seus diputats socialistes a “obrir-se a les idees i les necessitats” dels seus socis parlamentaris.

Ara per ara, el termòmetre d’acords marca molta fredor: només s’ha executat el pacte per una llei d’amnistia que els jutges del Suprem es neguen a aplicar; i el govern espanyol es fa l’orni cada cop que Junts li exigeix pressions al poder judicial. També es va permetre al principi de la legislatura que al Congrés s’hi pogués parlar en les llengües cooficials al castellà, però el compromís de dur el català a les institucions europees ha quedat encallat, i ara el govern espanyol es nega a delegar de forma integral les competències en immigració a la Generalitat. També han quedat desades dins d’un calaix les comissions d’investigació del 17-A i de l’Operació Catalunya.

Sánchez i Montero en el moment que Junts tombava la regulació dels lloguers / Foto: EFE

Immigració

La immigració és ara un dels principals cavalls de batalla de Junts i és també, segons l’últim baròmetre del CIS, la principal preocupació dels ciutadans de l’Estat. El passat mes de gener, el partit de Carles Puigdemont va aconseguir esgarrapar al govern espanyol un pacte per una delegació integral de les competències en immigració. El PSOE, de totes maneres, defensa que això té uns límits: el control de fronteres i els fluxos migratoris són competències exclusives de l’Estat, tal com estableix l’article 149 de la Constitució. Però Junts defensa que es poden igualment delegar competències a les autonomies a través de l’article 150.2. “Això és impossible”, apunten a aquest diari ministres del govern espanyol.

Per sortir d’aquest embolic, ambdues parts continuen parlant. Des del grup parlamentari de Míriam Nogueras apunten que no s’ha deixat de negociar en cap moment. En obert, Eduard Pujol li recordava a Félix Bolaños aquesta setmana al Senat que la seva formació no veurà bé “un pacte rebaixat”. Dies abans, el president a l’exili assegurava que el seu partit no acceptarà en cap cas “una solució a mitges”. La intenció de Junts, apunten fonts parlamentàries, és que la llei pugui aprovar-se a finals d’any amb el suport de totes les formacions nacionalistes.

Finançament i pressupostos

Paral·lelament, Junts per Catalunya mostra constantment el seu rebuig al pacte entre PSC i ERC perquè “ni és un concert ni és tenir la clau de la caixa”. El vot d’aquesta formació serà imprescindible si una reforma del sistema de finançament passa pel Congrés dels Diputats. Ara bé, fonts de la sala de màquines de la Moncloa consultades per ElNacional.cat asseguren que el més calent és a l’aigüera en aquesta carpeta, i que caldrà esperar.

Un dels primers moviments que ha fet Pedro Sánchez ha estat tirar aigua al vi i oferir a totes les autonomies el mateix pacte que ha signat amb els republicans. “El nostre model de finançament és el mateix en tots els territoris”, va arribar a manifestar aquest dilluns, sense embuts, el líder socialista. Amb això, ha passat el ‘problema’ a la teulada del PP: alguns barons han desafiat la prohibició de Feijóo de negociar bilateralment amb la Moncloa una millora de les seves respectives butxaques.

 

Aquesta setmana, sigui com sigui, Junts per Catalunya pot fer una nova advertència a Pedro Sánchez: tombar una altra vegada la senda de dèficit. El govern espanyol pressiona els independentistes i també el PP assegurant que és bo per les seves comunitats i ajuntaments poder-se endeutar més, i amenaça de presentar els pressupostos del 2025 passi el que passi el dijous. Però si res no canvia, Carles Puigdemont ja ha avisat que Junts tornarà a votar en el mateix sentit, i pel mateix motiu. Ha convidat l’executiu de Pedro Sánchez a “reflexionar” sobre les diferències d’execució pressupostària a Catalunya i a Madrid. Els independentistes expliquen a aquest diari, també, que un acord definitiu en immigració no anirà del bracet d’un pacte pels pressupostos: “Negociem peça a peça”.

Sense amenaces d’una moció de censura

D’altra banda, per molt que la relació amb el PSOE passi per un molt mal moment, no s’albiren possibilitats que Junts acabi sumant-se a PP i Vox en una majoria constructiva. És a dir, que ni juntaires ni socialistes veuen viable ara mateix que pugui prosperar una moció de censura amb Alberto Núñez Feijóo com a candidat per presidir el govern espanyol. Fins i tot les fonts del PP consultades per aquest diari veuen improbable aquest escenari, per molt que, de la mateixa manera, vegin “inaguantable” l’estabilitat de Pedro Sánchez a la Moncloa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!