Els TEDAX han evacuat aquest dimecres el Ministeri de Defensa després d'una falsa alarma per dos paquets sospitosos de contenir explosius al seu interior. En rebre un possible paquet sospitós, la seu de Defensa ha activat el protocol i ha desallotjat part del personal de l'edifici, mentre els especialistes en explosius es desplaçaven fins a la zona per analitzar l'enviament. Finalment, els TEDAX han determinat que no contenia explosius o altres substàncies explosives i que es tractava d'una falsa alarma. Concretament, passades les 13.30 hores, les forces de seguretat de l'Estat han estat alertades de la detecció de dos paquets sospitosos a la seu del Ministeri de Defensa. Després de posar en marxa el protocol d'actuació, els especialistes han comprovat que el paquet no conté cap substància nociva.
Aquest no és el primer enviament sospitós que rep aquest ministeri. Justament fa uns dos mesos que Defensa també va rebre un paquet que, en passar-lo per l'escàner, es va considerar sospitós i es va avisar als TEDAX per desactivar els explosius. La policia espanyola ja va detenir a Miranda de Ebro, a Burgos, un home relacionat amb aquest enviament, i també amb la carta bomba que va rebre l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid que va deixar ferit un treballador i altra missiva enviada a l'empresa de Saragossa que fabrica els llançagranades que s'entreguen a Kíiv. El presumpte autor d'aquestes cartes també hauria enviat un tercer paquet a la base de Torrejón de Ardoz i al president espanyol, Pedro Sánchez.
Els altres paquets enviats
Encara que l'enviament d'aquest dimarts ha estat una falsa alarma, el Ministeri de Defensa està en alerta després dels paquets sospitosos amb explosius rebuts. La primera carta bomba que es va conèixer públicament va ser la que va arribar a l’Ambaixada d’Ucraïna a Madrid, on un militar va resultar ferit lleu en obrir el paquet al jardí de la seu. Pel que fa a les altres -la primera, el 24 de novembre a la Moncloa, tot i que no va transcendir fins dies després-, totes eren iguals, amb l'adreça escrita a mà i amb el mateix segell, i van poder ser detonades de manera controlada, sense provocar cap ferit.
Precisament, una d'aquestes cartes que no va explotar va servir per poder arribar a la casa del presumpte autor. Es tracta d'un home jubilat de 74 anys que viu a Miranda de Ebro i que va ser arrestat pels cossos policials. El passat 3 de gener el jutge de l'Audiència Nacional que investiga l'enviament d'aquesta sèrie de cartes amb explosius va acordar obrir una nova línia de recerca per dur a terme una sèrie d'indagacions de caràcter tecnològic, que van desencadenar la detenció del presumpte responsable.