Nou acte vandàlic contra la figura de Lluís Companys. La placa commemorativa situada davant la casa de La Baule-els-Pins on el president Companys va ser detingut el 13 d'agost de 1940 ha desaparegut. La placa està en aquest indret des del 2010, quan el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, la va penjar en un acte d'homenatge davant el número 5 de l'avinguda Plöermel, coincidint amb la data. Segons informa La Vanguardia, el passat dissabte 5 d'octubre la placa va desaparèixer. L'expresident d'Òmnium Bages, Jaume Puig, que estava per la zona de viatge, va constatar que havien arrancat la figura. Pere Font i Puig han explicat al citat mitjà que els veïns no saben qui ha pogut estar i "s'han mostrat igual de sorpresos". Per la seva banda, l'ajuntament del municipi tampoc té cap informació, a falta d'informació sembla un acte vandàlic amb vinculacions polítiques. 

Vandalisme contra Companys

Font i Puig han informat de l'acció a la Comissió de Dignitat per tal que activi els mecanismes necessaris per localitzar i restituir la figura homenatge. L'entitat va ser coimpulsora del reconeixement que es va instal·lar fa 14 anys, gràcies al Govern de José Montilla, amb la col·laboració de l'aleshores alcalde de la localitat francesa, Yves Métaireau. En aquell moment, el batlle francès es va mostrar "molt orgullós d'haver pogut honrar la memòria del gran símbol que és el president de Catalunya pels valors democràtics que representa". 

La placa estava instal·lada al punt on van detenir Lluís Companys i explicava com va estar a la casa on el president va viure durant l'estiu del 1940, després de fugir de París ocupat pels nazis. En aquest punt, la policia militar alemanya i l'agent franquista Pedro Urraca el van arrestar per després extradir-ho a Espanya sota el règim de Franco, que el va acabar afusellant el 15 d'octubre de 1940 al Castell de Montjuïc on va morir al crit de "per Catalunya". 

Un acte vandàlic contra aquesta placa no és la primera vegada que es produeix. A la localitat natal de Companys, al Tarròs gairebé cada any es notifica alguna acció vandàlica. El 2014 van arrencar el cap de l'estàtua del president situada al centre d'estudis d'aquesta localitat, només un any després van aparèixer unes pintades grogues en el monòlit dedicat a Companys. Mentre que el 2017, uns desconeguts van robar el medalló de bronze amb la cara del president d'un monòlit en honor al president Companys en aquesta localitat lleidatana. El 15 d'agost de 2018, la figura de Companys també va aparèixer amb dues pintades amb la bandera espanyola. Una acció que es va repetir el 2020 quan un grup de desconeguts van tapar la figura amb una bandera d'Espanya. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic