El principal diari suís, Neue Zürcher, ha assegurat que l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, va fer la setmana passada "el ridícul" davant el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, quan aquest va expulsar tres diplomàtics de països comunitaris mentre estava reunit amb l'exministre espanyol i després va denunciar una "doble vara de mesurar" amb Rússia recordant que a Espanya hi ha presos polítics i exiliats. El diari parla obertament de "desfeta, fallida" de la diplomàcia exterior de la UE, que ha quedat amb la credibilitat "greument danyada".

"La visita a Rússia va sortir malament. En contra del parer de polonesos, bàltics i romanesos, però amb el suport tàcit d'alemanys, francesos i holandesos, Borrell va viatjar a Moscou la setmana passada. Allà va deixar que el portessin a l'hort i que l'avergonyís el ministre d'Exteriors rus", explica. Afegeix que era evident que Rússia no estava interessada amb la visita de Borrell, enmig de les protestes al país per la detenció de Navalni, i que per això haurien decidit enviar un missatge. 

Segons Neue Zürcher, Borrell no va tenir en compte que Lavrov és "un veterà de la diplomàcia". "Encara que als seus 73 anys, Borrell tampoc no és un passerell", afegeix. I és pregunta per això per què la UE s'expressa "de forma tan dèbil" a l'exterior. Segons la seva interpretació, si no hi ha un posicionament fort d'almenys dos grans estats de la UE, el paper comunitari a l'exterior sempre és feble "com un tigre de paper". "I Moscou ho sap", avisa.

Neue Zürcher

"La fallida de la política exterior de la Comissió Europea reflecteix la situació d'Europa", titula 'Neue Zürcher'

El diari apunta que s'ha produït al gener un segon error diplomàtic, en aquest cas protagonitzat per la superior de Borrell, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, quan va aconseguir col·locar controls fronterers a la frontera irlandesa per impedir que vacunes de la UE anessin a parar al Regne Unit. La decisió "va posar en risc els acords de pau" anglo-irlandesos i es va haver de retirar en les poques hores.

Per la seva banda, el principal setmanari alemany, Der Spiegel, s'ha referit a l'oposició que va trobar ahir Borrell en el Parlament Europeu, quan es va debatre la seva estada fallida a Rússia. El setmanari recull declaracions de l'eurodiputat romanès Siegfried Muresan, del grup democristià del Partit Popular Europeu, que recorda que abans del viatge de Borrell ja va advertir que la visita només afavoriria el president rus, Vladímir Putin. "I així va passar. La roda de premsa va ser un espectacle de Lavrov", ha afegit.

Der Spiegel

"Parlamentaris europeus demanen la dimissió del representant d'Exteriors, Borrell", titula Der Spiegel

Els eurodiputats del partit de la cancellera alemanya, Angela Merkel, són més prudents, tot i reconèixer la patinada de Borrell, coincidint amb el fet que el país manté tractats energètics amb Rússia, especialment pel gas. La dirigent de la CSU Angelika Niebler, que no va voler signar el manifest de 80 eurodiputats que demanen la dimissió de l'exministre espanyol, ha justificat que primer s'ha d'escoltar Borrell, tot i admetre que l'alt representant de la UE no va fer gala "de l'art de la diplomàcia". El dirigent de la CDU, Daniel Caspary, ha coincidit que un debat ara sobre la dimissió de l'exministre faria el joc a Rússia.

El que és evident és que el viatge de Borrell està causant divisió a la UE.