El Consell de Ministres té previst desclassificar aquest dimarts, o el pròxim 23 de gener, la resolució judicial que va autoritzar la intervenció del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) amb el programari Pegasus al telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès, el gener del 2020, quan ocupava el càrrec de vicepresident, segons avancen El País i El Español. La desclassificació d'aquesta informació s'ha de produir abans que l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, declari el 26 de gener com a investigada per una denúncia del mateix Aragonès, on podrà argumentar que la intervenció en el terminal del president responia a raons de seguretat nacional, i estava autoritzada pel magistrat del Tribunal Suprem que supervisa les activitats del centre d'intel·ligència. Entre la documentació que es preveu desclassificar figura la querella del republicà, està la resolució pel magistrat del Suprem, Pablo Lucas, que autoritza la intervenció del dispositiu, que hauria permès enregistrar trucades d'algunes persones implicades en les protestes postsentència de l'1-O.
Rebuig a desclassificar tota la informació
El Consell de Ministres rebutjarà la petició del titular del jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona, Santiago García, sobre la desclassificació de tots els detalls relatius a l'encàrrec, compra, pagament, instal·lació, formació i suport del programa Pegasus per part del CNI, ja que considera que revelar aquesta informació podria posar en perill futures actuacions del servei d'intel·ligència, i per tant comprometre la seguretat nacional, i no aporten res al cas que afecta Pere Aragonès.
El juliol de 2022, Pere Aragonès va presentar una querella contra Paz Esteban i NSO, l'empresa de ciberseguretat israeliana, propietari del programari Pegasus. El 5 de maig de 2022, Esteban va reconèixer a la Comissió de Secrets Oficials del Congrés, que el president Aragonès formava part dels 18 dirigents independentistes que el CNI havia espiat amb Pegasus, malgrat que emparant-se en una autorització judicial. Només cinc dies després d'aquesta compareixença va ser rellevada del càrrec. El jutge va citar a declarar Paz Esteban el 13 de desembre, però finalment, va ajornar la seva compareixença a petició de l'advocat de l'Estat, que és qui exerceix la defensa dels espies espanyols. La compareixença d'Esteban va quedar fixada, en principi, per al 26 de gener a través de videotrucada.
El passat mes de juliol, el govern espanyol es va negar a proporcionar informació sobre Pegasus, que li reclamava el Jutjat d'Instrucció número 20 de Barcelona, que investiga una querella presentada pel president d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, i la portaveu d'ERC a l'Eurocambra, Diana Riba. Tanmateix, va assegurar que cap dels 2 havia estat investigat amb Pegasus. Una informació, que ha quedat desmentida aquest mateix dimarts, ja que segons ha avançat eldiario.es, els Mossos d'Esquadra han corroborat que els mòbils d'ambdós membres d'ERC van ser espiats amb Pegasus.