Si la votació s’ajorna, la manifestació també. Les manifestacions convocades pel dia 26 d’abril com a protesta per l’acord de modificació de la Llei de Política Lingüística han quedat desconvocades. L’Assemblea Nacional Catalana havia convocat la ciutadania el dia 26 d’abril davant del Parlament de Catalunya, i la Plataforma Pública i en Català (PIEC) ho havia fet a l’Arc de Triomf, a escassos metres. L’entitat independentista ja va anunciar aquest dijous al seu compte de Twitter que la mobilització quedava “ajornada”. ElNacional.cat ha pogut confirmar que, no obstant això, l’ANC pretén convocar una altra vegada la ciutadania davant del Parlament de Catalunya quan torni a haver-hi ple, en una jornada en la qual la cambra haurà de votar l’acord que obre la porta a incloure el castellà com a llengua vehicular a l’escola catalana.
Aquest diari també ha pogut saber que, com era d’esperar, la PIEC també desconvoca aquesta mobilització, a l’espera que hi hagi una nova data en la qual els diputats estiguin cridats a votar aquest acord. Es tracta d’un acord al qual van arribar Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, el PSC i els comuns per tal de transformar la relació entre la llengua i l’escola al país. Davant l’enrenou que ha generat el fet que aquest acord obri la porta a convertir el castellà en una llengua vehicular més a les aules catalanes, Junts per Catalunya va pressionar aquest dimecres per ajornar el debat. L’objectiu de la formació és continuar negociant per tal que l’acord compti amb més suport social.
La PIEC es va presentar per primer cop en societat aquest dimecres a la cambra catalana. Està conformada per USTEC, la Intersindical, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), CGT Ensenyament i la COS. Aquesta setmana tenien previst reunir-se amb els grups parlamentaris dels partits que han pactat modificar la Llei de Política Lingüística, però els responsables de la modificació de la LPL els van comunicar -assegura la PIEC- aquest dimarts a última hora que els deixaven plantats i que no es podrien reunir. No obstant, la plataforma sí que es va reunir amb la CUP. Els anticapitalistes no han participat en aquest pacte.
“Com s’entén que els partits d’un Govern que hauria de vetllar pel català pactin una modificació d’aquest tipus?”, es va preguntar dimecres la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, que va recordar que el català funciona com a llengua cohesionadora de la societat catalana; a més d’insistir que la immersió lingüística serveix com a eina per lluitar contra la segregació escolar. Es tracta d’una modificació de la Llei de Política Lingüística “que no ha comptat mai amb el suport de la comunitat educativa”; va afegir la portaveu d’USTEC. En aquest sentit, la portaveu del SEPC, Marta Daviu, va dir que “calen més mesures” i “no amagar-se darrere les sales del Parlament”, en referència a la plantada que haurien rebut per part dels grups parlamentaris responsables d’aquesta modificació de la LPL.