Les mesures sanitàries condicionaran i canviaran tant les normes de votació de les properes eleccions del 14 de febrer que alguns ajuntaments han decidit establir simulacres de votació abans de la data. La notícia l'ha avançat el programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio i la iniciativa es posarà en marxa a més d'una desena de municipis, segons una proposta de la Direcció de Participació Ciutadana de la Generalitat.
Els consistoris volen poder posar a prova tot el desplegament extraordinari que han de muntar per a aquestes votacions, com el canvi a nous locals, organitzar les cues per evitar aglomeracions, com disposar la papereta i el sobre correctament, saber el funcionament de les cabines privades o posar a la pràctica el manual de prevenció contra la Covid-19 pels membres de la mesa. L'aspecte més rellevant d'aquests serà aprendre a posar-se els EPI, el mateix epidemiòleg Oriol Mitjà ha avisat que pot ser d'un alt risc si no es practica de forma adequada.
El director de Participació, Ismael Peña-López, considera que és una bona iniciativa: "Ens consta, a través d'alguns dels delegats del Govern, que alguns ajuntaments ja estan planificant simulacres, com l'Ajuntament de Terrassa. Evidentment, no tindran les urnes, però posaran tots els paraments, com si fos el dia 14, per gravar-ho i ensenyar-ho als seus ciutadans". I ha afegit: "A nosaltres ens encantaria que els 947 alcaldes de Catalunya poguessin sortir als seus mitjans locals dient: 'Confieu en l'alcalde o confieu en el secretari municipal o en qui faci falta confiar, perquè nosaltres, els ajuntaments, hem fet la feina i l'hem feta bé'".
Simulacre amb figurants
El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa, el republicà Isaac Albert, ha explicat com faran aquest simulacre: "La idea és fer-lo a mitjans de la setmana que ve, el 9 o 10 de febrer, amb figurants. La nostra intenció és ubicar-lo a la Masia Freixa i que la ciutadania vegi com ho hauran de fer". Per poder fer difusió d'una prova que, a la pràctica, serà un model a seguir, Albert ha avançat que compartiran la gravació del simulacre públicament. Des de l'Ajuntament persegueixen "l'objectiu principal de generar tranquil·litat, fer valer l'organització que s'ha fet, formar les persones que hauran de treballar durant la jornada electoral i difondre que votar serà segur i que es garanteix el dret de vot per a tothom".