Diverses desenes de persones s'han concentrat aquest diumenge a les portes de la presó de Brians, a Martorell, per denunciar l'empresonament d'Abel Mora, el primer independentista que ha ingressat a la presó, malgrat l'aprovació de la llei d'amnistia. Convocats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i els Comitès de Defensa de la República (CDR), els manifestants han fet una marxa des de l'estació de Martorell fins al centre penitenciari amb l'objectiu de visibilitzar la causa de l'Abel i exigir el seu alliberament. "És un nou pres polític, una nova víctima de la causa general contra l'independentisme", han assegurat des de l'ANC.

El jove independentista va ingressar a Brians el dia 30 de maig, després de ser condemnat el 2021 a 3 anys i 9 mesos de presó com a coautor de lesions a un individu que portava una bandera i una gorra espanyola, quan tornava de participar en una manifestació del sindicat de la policia espanyola Jusapol. L'entrada a presó es va produir el mateix dia que es va aprovar la llei d'amnistia al Congrés, encara pendent de publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), a la qual es podria acollir l'Abel. Des de l'ANC han insistit que l'empresonament del manifestant "evidencia els prejudicis arrelats del sistema judicial espanyol, impropis d'una justícia de la Unió Europea", mentre que el 'Grup de suport a l'Abel' ha demanat la llibertat del jove "conegut militant anarquista" i de tots "els presos i preses anarquistes". 

La condemna d'Abel Mora

Durant el procés judicial, l'Abel va negar haver agredit el participant de la manifestació de Jusapol, fet que proven les càmeres d’enregistrament del metro. Tanmateix, el Tribunal Suprem va considerar-lo coautor d'un delicte de lesions amb traïdoria i agreujant d’odi perquè assegura que "va vigilar l'entorn que va permetre" a un altre jove no identificat empentar l'home per l’esquena escales avall del metro, una caiguda que li va provocar lesions. La víctima, segons recull la sentència, va trigar 12 dies a recuperar-se, i durant cinc dies va estar incapacitat per a la seva vida laboral. Per tot això, el tribunal va imposar a l'Abel una indemnització de 9.000 euros, a banda de la pena de presó de 3 anys i 9 mesos.

L'organització Alerta Solidària inclou l'Abel entre els 419 activistes i manifestants que han de ser amnistiats i, de fet, la defensa d'aquest jove anarquista podria ser el primer cas pràctic que necessita el suport de l’equip jurídic de la Sindicatura de l’Amnistia, que han engegat des d'Òmnium Cultural.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic