La visita de la comissió Pegasus, programada per al dilluns 20 de març i dimarts 21 de març a Madrid, avança a batzegades. L’organització de la missió, encapçalada per nou eurodiputats, s’està trobant entrebancs a cada cantonada. A aquestes altures de la pel·lícula, segons han explicat fonts del comitè a ElNacional.cat, l’agenda no està tancada, encara que esperen informar-ne aquest divendres. La delegació de l’Eurocambra ha topat amb dos imprevistos en el calendari: dilluns és festiu a la Comunitat de Madrid i dimarts comença el debat de la moció de censura de Vox, cosa que posa en un compromís seriós la visita que pretenen fer al Congrés dels Diputats. Segons han explicat alguns dels diputats espiats a aquest mitjà, aquest dimecres encara no havien rebut cap invitació formal per reunir-se amb els representants europeus.
Els preparatius es van començar a tòrcer la setmana passada perquè la comissió, que esbrina l'espionatge contra líders independentistes, es va assabentar que el dilluns 20 de març era festiu a la Comunitat de Madrid —hi traslladen la celebració de Sant Josep—. Tal com van reconèixer fonts parlamentàries a l’Eurocambra, l’oficina a Espanya del Parlament Europeu, ubicada a Madrid, no havia avisat d’aquest inconvenient en el calendari i que, producte d’això, la missió estava reagendant les activitats previstes. La idea inicial era aterrar el 20 a la capital espanyola i repartir la càrrega entre el dilluns i dimarts. Sabent que dilluns és festiu regional, els eurodiputats es van inclinar per concentrar el gruix de la feina dimarts.
No n’hi havia prou amb això, que aquest dilluns la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, va posar la moció de censura al calendari situant-la entre el dimarts 21 i el dimecres 22 de març. Per tant, el primer dia del debat, en el qual intervindran Pedro Sánchez, Ramón Tamames i Santiago Abascal, diluirà una mica més la visita prevista dels nou eurodiputats al Congrés dels Diputats. Segons la investigació de Citizen Lab, hi ha almenys quatre diputats en actiu als quals se’ls va intervenir el mòbil. Són Míriam Nogueras (Junts), Ferran Bel (PDeCAT), Albert Botran (CUP) i Jon Iñarritu (Bildu). Aquest dimecres al migdia ni Nogueras ni Bel ni Botran havien rebut cap invitació formal de Brussel·les. Tampoc en té constància la portaveu de la Comissió de Defensa, la socialista Zaida Cantera, que porta les qüestions vinculades a l'espionatge a través del programari israelià.
Espanya, últim destí
Després de visitar Polònia, Grècia, Xipre i Hongria, la delegació tancarà el cercle a Madrid. Hi aterraran nou eurodiputats liderats per la ponent de l’informe, la liberal neerlandesa Sophie in t’Veld, que anirà acompanyada, entre d’altres, de l’exministre de l’Interior amb Mariano Rajoy Juan Ignacio Zoido (PP), Iban García (PSOE), Diana Riba (ERC) i Jorge Buxadé (Vox). A l’espera de confirmar-se l’agenda, la seva voluntat és reunir-se amb representants del govern espanyol, del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), de l’Agència de Protecció de Dades i entitats de la societat civil.
Tot i que la missió només trepitjarà Madrid, també tenen entre mans una reunió amb diputats del Parlament de Catalunya que formen part de la comissió d’investigació sobre el Catalangate a la cambra catalana. Durant la visita, els europarlamentaris, que també investiguen l'espionatge contra els mòbils de Pedro Sánchez i altres ministres, tenen prohibit concedir entrevistes ni fer declaracions a la premsa i tan sols faran una compareixença el dimarts a la tarda des de la seu del Parlament Europeu a la capital espanyola.
L'independentisme hi veu "poques ganes"
En la sessió de control al Congrés, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha denunciat que el PSOE s'estigui "aliant amb l'extrema dreta" per deslluir la visita de la comissió de Madrid. Ha acusat els socialistes d'estar "utilitzant la ultradreta per plantar la delegació de la comissió d'investigació de Pegasus del Parlament Europeu". "Han preferit el circ de la ultradreta a retre comptes", ha insistit.
De fet, Nogueras ha enviat una carta als membres de la comissió Pegasus de l'Eurocambra en què lamenta que encara no s'hagi programat la visita al Congrés. La portaveu de Junts s'ofereix a reunir-se amb la delegació que visitarà Madrid quan vulguin, "per la rellevància de la missió que tenen encomanada". A més, fonts de la CUP al Congrés conclouen que els grans partits espanyols "no tenen ganes" de rebre la missió europea.