Des dels atacs de Hamàs el 7 d'octubre de 2023, el govern espanyol ha adjudicat 46 contractes a companyies militars israelianes per un valor de 1.000 milions. D'aquests només deu encara no han estat formalitzats, segons la darrera informació de la Plataforma de Contractació de l'Estat. Tot plegat es recull a l'informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, del qual s'ha publicat un avançament aquest divendres. El text s'enfoca en les relacions militars entre l'Estat espanyol i Israel d'ençà que va començar la guerra.
En l'avançament, el Centre Delàs ha recopilat un llistat els contractes adjudicats pel govern espanyol a empreses israelianes, amb el detall del seu valor, la data d'adjudicació i de formalització. Els deu contractes no formalitzats d'adquisició de material militar israelià per part del Govern inclouen els llançacoets SILAM (576,4 milions) i els míssils Spike (237,5 milions), així com altres contractes amb les empreses de defensa israelianes IMI Systems LTD, Netline Communications Technologies (NCT) Ltd i Guardian Homeland Security S.A.
L'informe subratlla que, malgrat que l'Executiu de Pedro Sánchez ha insistit en el fet que no comprava armament a empreses d'Israel, la realitat era molt diferent. "Ha mantingut la contractació de productes militars a empreses israelianes malgrat haver reiterat que això no passava diverses vegades tant en mitjans de comunicació com en seu parlamentària", han sentenciat i han afegit: "Els fets han demostrat que l'anunci del Ministeri de l'Interior que revocaria l'adjudicació d'un contracte de compra de munició israeliana per a la Guàrdia Civil no es corresponia amb la realitat. No s'havia iniciat cap procediment administratiu per dur a terme la revocació sinó que s'havien limitat a analitzar si la revocació era possible".
Complicitat entre empreses espanyola i israelianes?
El Centre Delàs apunta que hi ha part dels contractes que estan relacionats amb el manteniment o la modernització de productes ja adquirits. Tanmateix, també han denunciat que "altres suposen nous acords que podrien augmentar la dependència pel que fa a aquest manteniment i modernització". L'entitat assenyala amb preocupació la possible complicitat i dependència entre les dues indústries armamentístiques: "L'estratègia que la major part dels contractes adjudicats a la indústria israeliana també impliqui i beneficiï la indústria espanyola facilita a la indústria israeliana ser adjudicatària d'aquests contractes i genera una complicitat preocupant entre les empreses d'armes espanyoles i les israelianes".
Per la seva banda, el Centre Delàs considera necessari "cancel·lar immediatament tots els contractes formalitzats o en execució que contribueixin a mantenir, legitimar o impulsar el genocidi i els crims de guerra de les accions militars d'Israel sobre la població civil palestina de Gaza i Cisjordània".