Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va intentar deduir-se davant Hisenda despeses privades dels exercicis fiscals que estan sota sospita, els corresponents als anys 2020 i el 2021. Aquestes despeses eren personals, però González Amador va intentar colar-les com si fossin producte de la seva activitat empresarial, segons la informació tributària sobre l’encausat per dos delictes fiscals i falsedat en document, a la que ha tingut accés la Cadena SER. A González Amador se l’imputa haver falsejat factures per evitar el pagament de 350.000 euros en impostos. Aquests delictes, que ell mateix ha reconegut, estan penats amb entre dos i deu anys de presó. Entre els productes, objectes i serveis que es volien desgravar, hi ha des de fil dental fins a despeses d’unes vacances amb Díaz Ayuso.

Una “pràctica irregular”

Aquest dimarts,  la SER va informar que González Amador va presentar com a despeses d’empresa tot un seguit de despeses privades i personals, com pilotes de pàdel, fil dental, pasta dentífrica, col·lutori, desodorant o xampú, així com la factura d’un saxofon i tovalloletes per la seva neteja, i fins i tot la factura per la reparació d’un Porsche Panamera o la compra d’un Rolex a Eivissa el novembre del 2020, totes abonades a nom de l’empresa Maxwell Cremona. Alberto González Amador, que és l’administrador únic de Maxwell Cremona, va presentar aquestes factures com a despeses deduïbles quan no ho són, com afirma a la Cadena SER el secretari general del sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA), José María Mollinedo, qui ho titlla de “pràctica irregular”. Per Mollinedo, “totes aquestes factures o tiquets sobre col·lutori, fil dental, rellotges de luxe o menjars particulars com si fossin d'activitat no són deduïbles perquè no estan afectes a una activitat econòmica", o cosa equivalent, "no serveixen per fer una venda d'aquests productes".

Augmenta la llista de despeses

Aquest dimecres, però, la llista de despeses ha augmentat, segons la mateixa Cadena SER, amb unes despeses que impliquen directament a Isabel Díaz Ayuso, donat que González Amador va intentar desgravar-se despeses de les vacances amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, i aquesta també va carregar a l’erari públic la reserva de la sala d’autoritats de l’aeroport de Barajas per aquest viatge privat. En la documentació tributària que forma part del sumari judicial que investiga la parella d’Ayuso per aquests dos delictes fiscals i falsedat de document, s’inclou unes factures pel lloguer de dos vehicles a l’estranger. En concret, la despesa de 1.036,61 euros pel lloguer d'un cotxe a Zagreb entre el 16 i el 22 d'agost del 2021, i d'un altre vehicle a Creta entre el 24 i el 27 d'agost del mateix any. Totes les factures van ser abonades a nom de l’empresa Maxwell Cremona, amb la intenció d’intentar reduir el benefici a declarar a Hisenda i pagar menys impostos.

Aquestes factures corresponen a un viatge de vacances que González Amador i Díaz Ayuso van realitzar l'agost del 2021 a Croàcia i Grècia. La presidenta madrilenya va reservar a càrrec de fons públics la sala d'autoritats de l'aeroport de Barajas per als vols de sortida i arribada del viatge privat i de vacances, segons revela la web de transparència de la Comunitat de Madrid per als vols Madrid-Zagreb i Atenes-Madrid els dies 16 i 27 d'agost del 2021. Exactament, els mateixos dies que la seva parella, Alberto González, va recollir i finalment va entregar els cotxes de lloguer. Les despeses per la reserva d’aquesta sala, carregades a la Comunitat de Madrid, eren de 290,4 euros. El gabinet de premsa no ha volgut oferir cap explicació pública quan la SER li ha demanat reaccions a la notícia.

Montero contraataca en el Congrés

El cas ha arribat fins i tot a la sessió de control al Govern espanyol d’aquest dimecres, que ha viscut un enfrontament entre la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el vicesecretari econòmic del Partit Popular, Juan Bravo. El diputat de l’oposició ha reprovat a Montero de tenir "mala sort perquè a cada Govern que hi participa salten escàndols de corrupció" i l’ha acusat d’estar implicada a l’escàndol del “rescat de les línies aèries i al de la compra de les mascaretes” del cas Koldo. "Si això va passar i vostè no sabia, ha de dimitir per no complir la seva tasca. Si això va passar i ho sabia i ho va tapar, ha de dimitir perquè no ens mereixem un Govern corrupte”, ha reblat. Montero, per la seva banda, ha respost contraatacant amb altres escàndols del PP i amb les factures que ha intentat desgravar-se la parella d’Ayuso. “És fals el que vostè diu. Però li pregunto, ¿va pagar 60 milions dels ERO quan va ser conseller d'hisenda?, o li va dir a Ayuso que una persona no pot cometre delictes fiscals? Que no es poden deduir com a despeses de l'empresa la compra d'un Rolex, d'un saxofon, d'un viatge, despeses que són privades?, li ha recriminat Montero al diputat del PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!