Situació tensa a la frontera entre l’Estat espanyol i el Marroc a Ceuta, on des d’aquest divendres a la tarda s’ha produït un desplegament de forces de seguretat marroquines sense precedents, segons assenyalen mitjans locals com El Faro de Ceuta. El costat marroquí de la frontera ha quedat totalment blindat per forces de seguretat, tot i que l’únic moviment que s’ha detectat és alguna persona intentant travessar la frontera nedant. Segons la premsa local també s’ha acumulat un grup d'immigrants subsaharians a la carretera de Tànger. Des de fa dies hi havia una crida a xarxes socials per a fer una entrada massiva.
El desplegament a la frontera el protagonitzen membres de la Gendarmeria Reial, la Força Auxiliar de les Forces Armades Reials, la Força Auxiliar i altres cossos de seguretat. S'han difós imatges de mitjans des del Marroc per TikTok. Els moviments també s’han registrat durant la matinada. Al mateix temps, també s’han desplaçat a la zona unitats marítimes de la Marina Reial i terrestres amb l’objectiu de vigilar l’entrada a Ceuta. Imatges gravades des del costat marroquí mostren un desplegament que la premsa local insisteix a qualificar de sense precedents.
Les xarxes socials mouen la immigració
Mentrestant, per la banda de Ceuta la Guàrdia Civil manté una vigilància discreta, però constant, de la tanca per la qual podrien intentar accedir grups d’immigrants. D’acord amb El Faro de Ceuta hi ha una investigació oberta per aclarir qui ha instigat adults i menors a situar-se al nord del Marroc amb la intenció de travessar la frontera i accedir a Ceuta. Segons aquest mitjà, Marroc hauria detingut els últims dies fins a 60 persones en una desena de ciutats que havien instigat a través de les xarxes socials a creuar de forma massiva la frontera el 15 de setembre, fos nedant o saltant la tanca. Entre els detinguts hi hauria menors d’edat. Els missatges s’haurien difós per WhatsApp, Facebook i TikTok.
Els darrers mesos les xarxes socials s’han convertit en claus a l’hora d’animar persones a travessar la frontera. Alguns dels que han aconseguit fer-ho ho han exhibit a través de TikTok i això empeny d’altres a fer el mateix. El desplegament que ha fet Marroc en aquesta ocasió seria més gran del que ha fet en altres moments en què la situació ha estat pitjor. La immigració actual, segons la premsa local, és diferent de la de fa anys i les xarxes socials hi juguen un paper molt important. Molts dels que aconsegueixen travessar la frontera pengen les seves històries des que es posen dins de l'aigua fins que arriben a la costa espanyola. "Que Déu t'ho posi fàcil" és un dels missatges que més s'utilitzen en aquests canals. Alguns dels vídeos que es pengen aconsegueixen viralitzar-se i es converteixen en inspiració per a altres usuaris que anhelen travessar també la frontera.