Enmig de l'alarma generada davant l'anunci que a Pedro Sánchez i a Margarita Robles (la principal assenyalada per part de l'independentisme pel CatalanGate i que va arribar a justificar l'espionatge en una intervenció al Congrés dels Diputats) també els han infectat els mòbils amb Pegasus i van ser espiats durant els mesos de maig i juny del 2021, s'està posant en dubte la qualitat i la utilitat dels serveis d'intel·ligència espanyols. En aquest sentit, totes les mirades se centren en Paz Esteban, la directora del CNI que haurà de comparèixer aquest dijous a porta tancada i compta amb el "suport total" del govern espanyol. Ara bé, les últimes informacions que s'han fet públiques arran d'aquest espionatge es fixen també en la Comissió Delegada del govern espanyol pels afers d'Intel·ligència. Aquesta, que té la funció de "vetllar per l'adequada coordinació de tots els serveis d'informació i intel·ligència de l'Estat per la formació d'una comunitat d'intel·ligència", segons la Llei 11/2002 que regula el CNI. Tot i aquesta obligació de vetllar, l'organisme fa més d'un any que no es reuneix, segons informa El Español. De fet, des de l'inici de la legislatura, el gener de 2020, només s'han celebrat dues reunions, l'última quan Pablo Iglesias encara era vicepresident del govern espanyol abans d'abandonar-lo per presentar-se a les eleccions madrilenyes.
Calviño no convoca
La presidenta d'aquesta comissió és Nadia Calviño, al seu torn vicepresidenta primera del govern espanyol, i no l'ha convocat tot i les crisis internacionals que han tingut lloc durant aquests últims mesos, amb informes d'intel·ligència compartits amb els seus socis i aliats, com els que s'han elaborat en el marc de la guerra d'Ucraïna. Tampoc va creure convenient reunir els membres durant la crisi migratòria de Ceuta, quan van intentar entrar a l'estat 10.000 persones, la majoria menors i la problemàtica per la seva devolució. Cal tenir en compte que durant els últims mesos, quan encara no s'havia informat d'aquest atac amb Pegasus, que ara s'estan comprovant en els mòbils de tots els membres del govern espanyol, també s'han produït altres fallides en la ciberseguretat, com el haqueig del SEPE. Tot plegat semblen motius de prou pes per reunir aquesta comissió, però els seus membres no s'han trobat en cap d'aquests contextos.
Tot plegat vol dir que ni el poder Executiu ni el Legislatiu han controlat el CNI en tota la legislatura, quelcom que ara genera molta preocupació i posa en dubte aquest organisme i la seva directora. De fet, el Congrés no supervisa el CNI des que va acabar la legislatura de Mariano Rajoy. Mentrestant, aquest dijous es reunirà la coneguda com a Comissió dels Secrets Oficials, l'únic gest de transparència que fins ara ha fet el govern de Pedro Sánchez davant l'espionatge massiu a independentistes. En ella hi formaran part per primer cop els portaveus d'ERC, Junts, Bildu i la CUP, entre crítiques de la dreta a la presidenta del Congrés, Mertixell Batet, per permetre i facilitar la seva inclusió.