El cap de l'Armada Espanyola, Teodoro López Calderón, ha destituït el cap d'Estudios de l'Escola Naval de La Graña (Galícia), per publicar divendres passat una efemèride que feia referència a un episodi de la Guerra Civil amb termes com "rojos", "esquadra roja" o "nacionals".
El Ministeri de Defensa ha assegurat en un comunicat que aquest comandament és "responsable de redacció i publicació de l'ordre diària" en aquesta efemèride "no permesa". Per això, ha assenyalat que el treballador, també subdirector del recinte, "serà cessat del seu càrrec".
El diputat del BNG Néstor Rego va denunciar dissabte el que va considerar "un acte profranquista" a les dependències de l'Armada en A Graña. Rego va anunciar el registre d'una iniciativa al Congrés dels Diputats "exigint a Defensa que actuï i depuri responsabilitats" i ha difós una imatge d'un document del centre militar que cita en les seves "efemèrides" de l'1 de gener l'enfonsament d'un submarí de l'"esquadra roja C-5" el 1937.
Impunitat dels actes profranquistes
Al document es relata que l'embarcació, en els primers dies de gener de 1937, va desaparèixer "amb tota la seva dotació" en un esdeveniment|succés "enviat per l'heroic tinent de vaixell José Lara". Així mateix, el diputat va al·ludir a l'existència de "feixisme en l'Exèrcit" i ha afirmat que és "escandalós que els actes profranquistes a l'Exèrcit quedin sempre impunes".
El document difós pel diputat porta la capçalera de la sotsdirecció de l'Estació Naval de Ferrol, un dels centres formatius més grans de l'Armada.
Per la seva banda, el cap de gabinet de Pablo Iglesias, Julio Rodríguez, ha destacat que el 2021 encara "continuen navegant per aquestes aigües".