Amb la reunió clau on els quadres d'ERC han de decidir si compren l'acord que la direcció del seu partit ha assolit amb el PSOE encara en marxa, republicans i socialistes han fet públics els detalls del pacte. Com ja va transcendir fa un parell de dies, un dels elements principals que incorpora el document signat per totes dues parts és que els catalans acabin votant a través d'una consulta ciutadana el resultat que sorgeixi de la mesa de negociació entre el Govern de la Generalitat i la Moncloa. La consulta es farà "d'acord amb els mecanismes previstos o que es puguin preveure en el marc del sistema jurídic-polític", la qual cosa obre la porta a noves vies dins la legalitat vigent.
A més, a les dues pàgines que ocupa el pacte fet públic s'hi explicita que "totes les parts aportaran amb llibertat de contingut les seves propostes detallades sobre el futur de Catalunya". Això sí, inclou una clàusula "respecte als instruments i als principis de l'ordenament jurídic". Fonts d'ERC expliquen que això implica que el marc no ha de ser necessàriament la Constitució -que no es menciona en cap moment- sinó, per exemple, la legalitat internacional.
La concessió central que els de Junqueras han aconseguit arrencar dels socialistes és la creació d'un nou espai de diàleg entre governs al més alt nivell, en el qual s'asseguin els dos governs bilateralment, amb reconeixement institucional mutu, per abordar "el conflicte polític".
El compromís és que aquesta mesa negociadora es creï al llarg de les properes dues setmanes, en els 15 dies posteriors a la formació del nou govern progressista. En relació amb el contingut, el document recull que la mesa "actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l'ordenament jurídic i democràtic". L'oferta inicial del PSOE passava per circumscriure el diàleg entre executius a la comissió bilateral Estat-Generalitat, un òrgan en què el que es despatxen són qüestions relacionades amb les competències transferides.
Des del 28 de novembre, el dia de la primera reunió pública, tots dos partits han anat acostant posicions després d'una cadena de reunions a la llum dels mitjans, unes altres tantes de privades i incomptables converses telefòniques. Finalment l'acord subscrit queda a cavall de les exigències d'uns i altres. Tant ERC com el PSOE les consideren acceptables i suficients per endinsar-se en una nova fase.
Turbulències al Govern
La decisió final d'ERC arriba emmarcada en l'enèsima crisi oberta al si del Govern, motivada precisament per la voluntat dels republicans d'explorar el camí del diàleg. A primera hora d'aquest matí, el president Quim Torra ha traslladat al vicepresident Pere Aragonès que no assumeix l'acord al qual s'ha arribat amb el PSOE i li ha insistit que qualsevol entesa ha d'acabar amb una votació sobre la independència de Catalunya.
Aquest mateix matí, Pere Aragonès ha compartit amb Quim Torra els detalls del pacte amb els socialistes. Tot i que no l'ha convençut, el vicepresident l'ha convidat a participar-hi i a defensar plegats el dret d'autodeterminació. Per a Torra, que tot i les discrepàncies i les acusacions de deslleialtat ha evitat en tot moment descartar acabar asseient-se a la taula de negociació amb l'Estat, l'únic resultat final vàlid és l'exercici de l'autodeterminació. És a dir, que la votació sigui sobre la independència.