Per si no faltaven fronts de conflicte, s'hi suma un de nou. En les últimes setmanes, els dos socis del govern espanyol han exhibit les seves diferències en múltiples àmbits, des de l'ampliació de l'aeroport del Prat fins a la reforma fiscal, passant per la regulació dels preus del lloguer. Ara l'element de fractura ha estat un altre, que ja ho havia estat en el passat: la detenció del president Carles Puigdemont a l'aeroport de l'Alguer. Mentre el PSOE expressa el seu "respecte" per les actuacions que s'han dut a terme i pugui tenir lloc, l'espai d'Unidas Podemos denuncia la situació.
El soci majoritari, el PSOE, imposa el relat i és fidel a la seva hemeroteca més prudent. Coneguda la detenció, ja de matinada, emetia un comunicat expressant "respecte" per l'actuació de les autoritats i tribunals italians i defensava que el president "ha de sotmetre's a l'acció de la justícia com qualsevol altre ciutadà". En la mateixa línia s'ha pronunciat Pedro Sánchez des de l'illa de La Palma, que no obstant això ha assegurat que "avui més que mai és necessari reivindicar el diàleg". És conscient dels perills que comporta. Per la seva part, les ministre de Defensa i Ciència, Margarita Robles i Diana Morant, també s'han esforçat per intentar desvincular-ho tant de la taula de diàleg com de l'imminent negociació dels pressupostos de l'Estat. "No té cap sentit", ha dit Robles.
Un posicionament diferent al d'Unidas Podemos. En el passat, el llavors vicepresident Pablo Iglesias i altres ministres morats van defensar que era un exiliat i que s'havia d'aturar la seva persecució. Poc després de fer-se pública la detenció, el president del grup parlamentari i també advocat, Jaume Asens, ho qualificava de "detenció il·legal". La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha comparegut també des de La Palma. No ha anat tan enllà, i ha dit que "respectaran" les decisions, però tot i així ha remarcat que el govern espanyol està "concentrat a abandonar la judicialització" perquè s'ha demostrat que és un "carreró sense sortida".
Sigui com sigui, tot plegat és un obstacle important en el panorama polític que té per endavant. La detenció de Puigdemont, quan segons la defensa del president hauria de tenir l'euroordre suspesa, arriba una setmana després de la taula de diàleg, coixa per l'absència de Junts per Catalunya. I arriba també quan s'inicia la negociació dels pressupostos de l'Estat, on els vots dels partits independentistes seran claus perquè Pedro Sánchez torni a aprovar uns comptes públics. S'afegeix un nou element damunt la taula: la situació dels exiliats que no van resoldre els indults parcials.
Interior nega que hi hagués policia espanyola
Encara hi ha molts zones obscures per resoldre de la detenció de Puigdemont a l'Alguer, a nivell jurídic i també a nivell logístic. En aquest context, des de La Moncloa neguen que hi hagués agents de la policia espanyola a l'aeroport de la Sardenya quan va tenir lloc la detenció, en baixar de l'avió. Fonts del govern espanyol insisteixen que l'actuació va ser duta a terme per la policia italiana sense cap intervenció dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. De moment, Puigdemont està a la presó a l'espera de passar a disposició judicial.